in

Vlada FBiH: Zamjena fiskalnih sistema u naredne tri godine

Slatka-Tajna.Eu

Postupajući po zaključku Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH od 12. oktobra 2021. godine, Federalno ministarstvo finansija je pripremilo, a Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH. Informacija će biti dostavljena Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U informaciji je, uz ostalo, navedeno da trenutno postoje dvije vrste poslovnih subjekata: oni koji izvršavaju svoje zakonske obveze i uredno evidentiraju promet, kao i oni koji različitim oblicima manipulacija izbjegavaju ovu obavezu. Poslovni subjekti koji uredno evidentiraju promet su u neravnopravnom ekonomskom položaju u odnosu na one koji to ne čine. Subjekti iz druge kategorije imaju manje troškove poslovanja, samim tim i manje cijene proizvoda i usluga, čime postaju konkurentniji na tržištu i ugrožavaju rad ostalih obveznika.

S ciljem sprečavanja daljeg odliva sredstava iz budžeta Federacije BiH, Federalno ministarstvo finansija je, u okvirima odredaba trenutno važećeg Zakona o fiskalnim sistemima, poduzelo niz mjera usmjerenih ka unaprjeđenju sistema fiskalizacije i fiskalnih uređaja u Federaciji BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na tehničko-tehnološka i poboljšanja u oblasti informacijskih tehnologija.

S obzirom da nije moguće implementirati softversku fiskalizaciju u narednih, prema procijeni, sigurno pet godina, a postojeći uređaji su zastarjeli i ne prate tehnološko-tehnička unapređenja na tržištu, predloženi su uređaji koji predstavljaju kombinirani model hardversko-softverskih rješenja.

Jedan od ciljeva jeste osigurati pravičan porezni sistem. To prvenstveno zahtjeva, između ostalog, poduzimanje snažnijih mjera protiv poreznih utaja i poreznih prevara. Cilj je osigurati poštenu konkurenciju i uslove rada, bez tolerancije rada nacrno i poreznih utaja.

Kao prednost novih rješenja navedeno je evidentiranje svakog pojedinačnog fiskalnog računa u Poreznoj upravi FBiH u momentu kada je izdan, što predstavlja značajan pokazatelj za inspektore prilikom kontrole.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuTakođer, riječ je o prenosu podataka o ostvarenom prometu koji je moguće vršiti i putem interneta, 3G mreže ili naprednije tehnologije, dok je do sada bila zastupljena 2G mreža odnosno GPRS. Novi fiskalni uređaji podržavaju obje ove mogućnosti. Ovi sistemi produciraju fiskalne račune koji sadrže tzv. QR kod, a koji je jedinstven za svaki fiskalni račun i nije ga moguće reproducirati, a služi i kao „put“ za provjeru od strane građana da li je njihov račun dostavljen na server Porezne uprave. Povećan je i nivo sigurnosti zaštite podatka prilikom prenosa između fiskalnih uređaja i servera Porezne uprave putem naprednih modela kriptiranja i dekriptiranja podataka.

Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH predviđeno je da fiskalni sistemi budu zamijenjeni u roku od tri godine, u zavisnosti od starosti/trošnosti postojećih, navedeno je u informaciji.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zgadio mi se, nije to prvi put da me povrijedi: Rialda riješila da progovori o Kenanu

DIVAN POVOD: Damiru Džumhuru i Barbarni Šegetin rođenje sina čestitali porodica i prijatelji