Categories: Biznis

Kompanija Galenika 76 godina donosi vrijednosti za pacijente, potrošače, partnere i zaposlene

Alma Krilić – Hrapović, regionalni menadžer za razvoj prodaje u kompaniji Galenika za naš portal govori o ulozi Galenike na tržištima regiona i BiH, novom vizuelnom identitetu kompanije, te budućnosti industrije.

  1. Trenutno ste na poziciji regionalnog menadžera za razvoj prodaje u kompaniji Galenika uz koje zasigurno ide i bogato radno iskustvo, možete li nam reći nešto više o sebi i koja je trenutna uloga i značaj Galenike na tržištima regiona?

U kompaniji Galenika sam od februara 2021. godine i izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio tima jednog farmaceutskog giganta kakav je Galenika, te voditi tržišta Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, koje svako ponaosob ima svoje specifičnosti i izazove. Već 20 godina radim na polju farmaceutske industrije i trudim se da svojim radom i dugogodišnjim iskustvom doprinesem daljem razvoju Galenike, koja potvrđuje rast regionalnog prisustva što je direktan rezultat nove vizije Galenike. Nakon akvizicije od strane brazilske NC Grupe, koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompanija u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi, dešavaju se pozitivne promjene u kompaniji, a ovo strateško partnerstvo omogućilo je da Galenika ojača svoju regionalnu ulogu kao kompanija koja je orijentisana na budućnost sa jasnom poslovnom misijom i inovativnim načinom razmišljanja. S druge strane, 76 godina postojanja govori u prilog činjenici da je na strani Galenike tradicija i uspjeh u pravcu vrijednosti koje su stvorene za pacijente, potrošače, partnere i zaposlene. Istovremeno, planiramo da postojeće vrijednosti dodatno uvećamo i to kroz dalju modernizaciju, reinvenciju i razvoj. Na tržištima BiH, S. Makedonije i Crne Gore u posljednje tri godine povećan je izvoz za jednu trećinu. Također, povećana je prisutnost na međunarodnim tržištima i Galenika je aktivno prisutna na 14 tržišta u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi, gdje je više nego udvostručila izvoz. Vidimo da je transfer tehnologije i investicije od strane brazilske kompanije rezultiralo u pravcu transformacije i modernizacije, ali i rastom u svim segmentima poslovanja i tržišnom udjelu.

  1. Veoma jak utisak na tržištu ostavila je promjena vizuelnog identiteta Galenike. Možete li nam reći nešto više o tom potezu i da li to nešto mijenja u misiji i viziji ove velike farmaceutske kompanije?

Promjena vizuelnog identiteta donijela je svojevrsno moderno osvježenje kompaniji koje pokazuje da ona napreduje i prati trendove, te je repozicioniralo Galeniku na tržištu što je bilo neophodno jer su se promijenile i prilike na tržištu.  Promjena vizuelnog identiteta došla je kao proizvod internog i eksternog razvoja kompanije. Ona je rezultat investicionog i transformacionog ciklusa koji je uspješno primijenjen u Galenici tokom prethodnih godina, a koji je rezultirao modernizacijom preduzeća i digitalizacijom poslovanja. Novi vizuelni identitet uvodi boje koje simbolizuju vrijednosti kompanije i još bliže reflektuju njenu misiju i posvećenost zdravlju i odgovornom poslovanju. Galenika je danas dinamična i moderna kompanija koja njeguje savremene vrijednosti, a tu spadaju integritet, odgovornost, hrabrost i velika doza strasti. Novi vizuelni identitet nije samo ilustracija, već proizvod unutrašnje i spoljašnje promjene Galenike čija vizija je biti kompanija koja donosi inovacije, stvara trendove, a istovremeno ne krije ambicije da bude regionalni lider.

3. Koji su to izazovi sa kojima se ste se poslovno susreli u prethodnom periodu obilježenim Kovid pandemijom?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mogu reći da je pandemija bila izuzetno izazovan period naročito za nas ovdje u regionu u kojem posluje Galenika. Naime, potražnja za zdravstvenim uslugama kontinuirano je rasla što se posljedično odrazilo i na kompanije iz farmaceutske industrije jer smo se morali prilagoditi na povećanje zahtjeva za proizvodima, a pri tom smo imali izuzetnu potrebu da pružimo podršku cijeloj društvenoj zajednici od samog početka pandemije. Galenika je u svojim naporima uspjela da kroz regionalnu prisutnost i konstantno ulaganje u razvoj, te samu dostupnost lijekova postane dio rješenja za trenutne izazove na tržištu. Održali smo kontinuitet u poslovanju, te osigurali bezbijednost zaposlenih i stabilan lanac snabdijevanja u okolnostima koje nisu bile predvidive. Odgovornost na svima nama koji smo dio farmaceutske industrije bila je ogromna tokom prethodnog perioda. Uspjeli smo da zadržimo, pa čak i razvijemo tim, proširimo svoj portfolio proizvoda i blagovremeno obezbijedimo proizvode potrošačima – lijekove na recept, OTC lijekove,  kao i dodatke ishrani – vitamine i minerale za jačanje imuniteta, za kojima je još uvijek velika potražnja. Nastavićemo da planiramo i prilagođavamo se, ulažemo timske napore i radimo ono u čemu smo najbolji, istovremeno ostajući posvećeni ljudima i vjerni zdravlju.

 

  1. U BiH Galenika je brend kojem se vjeruje obzirom na dugu tradiciju same kompanije, ali i navike potrošača da kupuju Galenikine proizvode, te povjerenja u kvalitet. Kakav je odnos kompanije konkretno ka tržištu Bosne i Hercegovine?

U BiH imamo sjajan tim menadžera i drugih stručnjaka koji marljivo rade na očuvanju visokih standarda kompanije. Galenika je bila i ostala sinonim za kvalitet i u tom pravcu nastavljamo efikasno raditi kako bi održali pa i podigli ljestvicu na više. Tržište BiH jeste specifično u odnosu na druge zemlje regiona, međutim trudimo se da naše poslovanje prilagodimo, tako da naši potrošači kao krajnji korisnici mogu uvijek nesmetano doći do naših proizvoda u bilo kojoj apoteci širom zemlje. Kompanija radi na povećanju prisutnosti na tržištu i traži mogućnosti za dalje proširenje portfolija proizvoda u domenima naših dobro poznatih lijekova na recept, lijekova bez recepta, raznih suplemenata, ali i novih proizvoda koji su u procesu razvoja. Jedno je sigurno, kvalitet je zagarantovan kada su Galenikini proizvodi u pitanju, a naš tim u BiH će se i dalje truditi da opravda povjerenje koje dobija od potrošača već 76 godina.

  1. Kako vidite razvoj Galenike u budućem periodu? Da li digitalizacija i nove tehnologije igraju važnu ulogu i u farmaceutskoj industriji?

Prioritet broj jedan u Galenici su i dalje bezbjednost zaposlenih i stabilno snabdijevanje proizvodima. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfolio proizvoda u korist potrošača i tržišta. Imamo u planu registraciju i lansiranje pet novih proizvoda godišnje u narednih pet godina i misiju ka povećanju regionalnog prisustva. Što se tiče digitalne transformacije, ona je neminovna u poslovanja bilo koje indsutrije, pa tako i farmacije ukoliko se žele pratiti trendovi, biti moderna i stabilna kompanija sa inovativnim rješenjima za prozvodnju, uposlene i naravno krajnje potrošače. Trendovi u farmaceutskoj industriji uveliko se pomjeraju ka modernoj tehnologiji i digitalizaciji koja se uvlači u svaku poru poslovanja i tako je i na globalnom nivou. Osnovni cilј jeste da se osluškuju potrebe tržišta i da se izvrše sva neophodna prilagođavanja potrebama potrošača. Pandemija je dakako ubrzala digitalnu transformaciju, a savremena farmaceutska industrija i medicinska stručnost u kombinaciji sa tehnologijom, kao što su aplikacije i platforme imaće veliki uticaj na prevenciju i cjelokupno zdravlje i razvoj inovacija u zdravstvu. U Galenici budućnost ne čeka i pored digitalizacije i transformacije, u saradnji sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj radi na transferu tehnologije za još četiri proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. Svakodnevno se prate i analiziraju informacije i u svakom momentu moramo  biti spremni da se prilagodimo i da u vrlo kratkom vremenu odgovorimo na zahtjeve korisnika naših proizvoda.

Redakcija

Recent Posts

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

11 minuta ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

21 minuta ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

23 minute ago

“PODNIO JE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MENE” Seka Aleksić u problemu zbog udomljavanja kuce – pokazala dokument

Muzička zvezda Seka Aleksić (43) oglasila se juče i objasnila šta je doživela zbog udomljavanja…

1 sat ago

Obnovljena posljednja od 16 srušenih džamija u Banjoj Luci uz poruke da se mir gradi zajedno

Svečano je otvorena džamija Arnaudija u Banjoj Luci, posljednja obnovljena džamija, od ukupno 16 porušenih…

2 sata ago

Nikad emotivniji prvi ples: Vjenčali se Bora Santana i Milica Kemez, a evo ko je sve došao od zvanica FOTO

Luksuzno venčanje Bore Santane i Milice Kemez Milica Kemez i Bora Santana danas su izgovorili…

2 sata ago