in

Kiseljačanin s adresom u Beču stvara remek – djela

Slatka-Tajna.Eu

Kiseljačanin Pero Cetina Dadić nedavno je proslavio svoj 53. rođendan

Vrhunski slikar svoj životni put morao je nastaviti negdje drugdje, no nikad nije zaboravio svoj rodni kraj. Naprotiv, upravo ga rodni kraj ispirira, i zaljubljenost u isti rezultira vrhunskim slikarskim ostvarenjima.

Cetina Dadić je bio i član Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“. Bio je sudionik brojnih velikih izložbi u Bosni i Hercegovini (Kiseljak, Fojnica, Visoko, Sarajevo, Bijeljina), ali i u Hrvatskoj (Zaprešić), Austriji (St Poelten) i u mnogim drugim gradovima.

Spomenut ćemo samo neke samostalne izložbe: Kiseljak 1989 i 1999; Bijeljina 1988 i 1989; Banja Luka 1990; Derventa 1990; Beč 1996. i Livno 1998.

Dobitnik je prve nagrade u kategoriji ulja na platnu i sveukupni pobjednik likovnih susreta omladine BiH 1989.

Trenutno živi i stvara u Beču. Nije slučajnost, jer je riječ o gradu koji voli i cijeni umjetnost. Pokazalo se to kroz povijest, a pokazuje se i sada.

“Inspiracija za slikanje imam puno više nego vremena. Moji prijatelji me obasipaju fotografijam koje bi mogle poslužiti kao predložak za rad, iako najčešće radim po sjećanju. Motivi su uglavnom uspomene na predjele koje sam negdje vidio (impresija iz naših krajeva)“, započinje naš razgovor ovaj maestra kista.

Kada su u pitanju tehnike, Dadić odgovara: „Radim u akrilu, akvarelu i olovci mada je ulje na platnu neprevaziđena i prva tehnika koju sam isprobao. Najčešće slikam noću… nekad i cijelu noć, i to je za mene idealno vrijeme potpune posvećenosti onom što radim“.

Naravno, razgovor nije mogao proći bez pitanja o ognjištu. Pero s puno sjete odgovara: „Zbog obaveza vezanih za moj posao i životnog ritma, rodni kraj posjećujem jednom do dva puta godišnje i, ako se nađe vremena, napravim poneki crtež i fotografiju koja će mi pomoći da to kasnije prenesem na platno. Iz BiH sam otišao početkom devedesetih i već 30 godina živim u Beču“.

„Osim nekoliko izložbi i suradnje sa nekoliko galerija, nisam ništa ozbiljnije napravio ovdje. Kupci mojih slika i organizatori izložbi mi se javljaju sa područja bivše Jugoslavije, mada je dosta slika našlo svoj dom u SAD –u, Kanadi, Japanu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i td. Mislim da sam bio sretniji dok sam živio u BiH (to se vidi i po izboru motiva koje slikam)“…

Naravno, pandemija je utjecala i na slikarstvo. Iako je bilo više vremena za stvaranje i samo umjetnost, no ista je ograničila ili potpuno obustavila izložbe i kulturne priredbe. U vremenu koronavirusa u Perinom ateljeu nastale su stotine vrhunskih djela, koji mame uzdahe svima koji ih vide, bez obzira je li riječ o stručnjacima za umjetnost, interesantima ili laicima.

„U doba pandemije sam naslikao preko stotinu slika jer je bilo više vremena za rad zbog ograničenja kretanja, ali sa druge strane nekoliko izložbi, koje su bile planirane u tom periodu su otkazane. Moja obitelj ima puno razumjevanja za moj rad i velika su podrška. Moja djeca posjeduju kreativan duh i vole likovnu umjetnost, vjerujem i da imaju talent koji će se jednog dana probuditi“, zaključuje naš kratki razgovor kiselječki umjetnik.

U nastavku možete pogledati nekoliko remek – djela. Ove i slične mogu krasiti i vaš zid. Za sve informacije možete se javiti autoru na facebook profil Pero Cetina Dadic, ili na mail cetina.dadic@gmail.com.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


 

 

Preuzeto: ARTinfo.ba


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MODNO USKLAĐENE: Salma Hayek na premijeri sa kćerkom Valentine Palome

Manikure idealne za kratke nokte