in

Crni rekordi četvrtog vala, mrtvačnice u Rumunjskoj pod pritiskom

Slatka-Tajna.Eu

Covid odjel

Foto: HTV / HRT

S četvrtim valom pandemije bore se brojne zemlje. Rekordan broj zaraženih imaju Češka, Slovačka, Rusija. Zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava, ponovno se vraćaju restriktivne mjere. Stanje je alarmantno u Rumunjskoj.

Rumunjska se suočava s dosad nezabilježenim skokom u širenju pandemije. Oboreni su crni rekordiu broju zaraženih i umrlih. Mrtvačnice se teško nose s pritiskom, a u bolnicama ponestaje mjesta čak i u hodnicima.

– Prijašnji valovi pandemije u usporedbi s ovim četvrtim djeluju kao snjegović u odnosu na golemu santu leda. Situacija u bolnicama i na odjelima intenzivne skrbi neizdrživa je, kaže Andi Nodit, menadžer bolnice Bagdasar-Arseni. 

Najveći broj umrlih u jednom danu ponovno je zabilježila i Rusija. Bitku protiv COVID-a izgubilo je 1028 osoba.

– Većina pacijenata odjela intenzivne skrbi koji se bore za život nije cijepljena. Očajni smo jer su se smrtni slučajevi većinom mogli izbjeći da su pacijenti bili cijepljeni, Georgij Arbolišvili, čelnik odjela intenzivne njege u moskovskoj bolnici.

Cijepilo se samo oko trećine stanovnika. Građani Moskve stariji od 60 godina koji nisu cijepljeni ne smiju u iduća četiri mjeseca bez razloga napuštati dom. Za sve je stanovnike Rusije proglašen neradni tjedan. 

U susjednoj Sloveniji zabilježeno je 2145 novih slučajeva zaraze, najviše od početka godine. Udio pozitivnih testova je gotovo 30 posto. Blizu preopterećenja je i zdravstveni sustav Velike Britanije, koja bilježi najveći broj novozaraženih u Europi.

– Hitno nam trebaju mjere poput nošenja maski u gužvi, izbjegavanja nepotrebnih sastanaka na zatvorenom i uvođenja rada od kuće. Premda nisu popularne, te bi mjere mogle zaustaviti rastuću plimu infekcija i hospitalizacija, poručio je Matthew Taylor.

Britanski premijer Boris Johnson još sredinom srpnja ukinuo je gotovo sve epidemiološke mjere, pa čak i obvezno nošenje maski, uobičajeno u većini Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VIDEO: Zrakoplov s 21 osobom srušio se u Teksasu, svi preživjeli / Bljesak.info

Beč: Game over za Airbnb