in

Počelo je cijepljenje i trećom dozom protiv Covida

Slatka-Tajna.Eu

Prvog dana trećom dozom cijepilo se 236 ljudi

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj je danas počelo cijepljenje i trećom dozom protiv COVID-a. Namijenjena je, ponajprije, svim imunokompromitiranim osobama. Osim njima, docjepljivanje se preporučuje i svima starijima od 65 godina. Primjena treće doze počinje u trenutku kada je u RH cijepljeno 46% ukupnog i 55% odraslog stanovništva.

Sudeći prema današnjim epidemiološkim brojevima, iz koronavirusa nećemo se lako izvući. Na početku tjedna, kada se u Hrvatskoj uobičajeno bilježi najmanji broj novozaraženih, evidentirano je 319 novih slučajeva, gotovo dvostruko više nego prošlog ponedjeljka. Broj oboljelih u bolnicama ubrzano raste i približio se tisuću. Na respiratoru je 119 najtežih pacijenata, a s COVID-om je preminulo još 11 ljudi.

Prvi je dan cijepljenja trećom i docijepnom dozom na Zagrebačkom velesajmu. Rezultat današnjeg cijepljenja je – 236 trećih doza.

– Više manje to su osobe starije životne dobi. Ima i imunokompromitiranih, za koje je preporuka treća doza kao normalna sastavna shema cijepljenja da bi stvorili zadovoljavajući imunološki odgovor. Nekako nam se čini da su to osobe koje primaju tzv. booster dozu, koje zapravo žele produžiti trajanje svoje zaštite, izjavila je Gordana Pajan, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. 

Imunokompromitirani u trećoj dozi mogu primiti cjepiva Moderne i Pfeizera, a za docjepnu dozu samo Pfizerovo cjepivo. Odaziv nije zadovoljavajući.

Epidemiologinja Pajan naglašava da „odaziv današnjeg dana nije baš onako kao što je možda bilo s veseljem prihvaćeno i da se radi o novini s kojom ljudi nisu baš upoznati”. Dodaje da će primiti zdrave i mlade osobe ako se hoće cijepiti. 

Od 800 prijavljenih zdravstvenih djelatnika, 500 ih je danas primilo dodatnu dozu u KBC-u Rijeka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Podržavam cjepivo kao sigurnu metodu, ne samo da tako štitimo zdravstveni sustav nego i društvo u cijelosti. Štitimo naše pacijente, naše najdraže, obitelji, školski sustav i sve ostale sustave, kazala je Diana Maržić, zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka.

Veći broj oboljelih znači i više hospitaliziranih, pa i načelnik Stožera ističe – nema bolje prevencije od cijepljenja.

– Jedini pravi način obrane od hospitalizacije je cijepljenje. Cijepljenje je daleko neusporedivo manji rizik od oboljenja od covida 19, izjavio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

I dok neki primaju treću dozu, mnogo je onih koji nisu ni prvu. U Hrvatskoj je ukupno cijepljeno malo više od 46% stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fantastično izdanje Stipanovića u Ligi prvaka

PROŠLA IH JE JEZA: Antonijo Mitar je šokirao žiri “Supertalenta”