in

Komisija za koncesije u četvrtak odlučuje o ugovoru RS i Srbije za HE Buk Bijela

Slatka-Tajna.Eu

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine održat će u četvrtak, 21.10. sjednicu na kojoj će razmatrati koncesioni ugovor Vlade Republike Srpske sa Srbijom o projektu HE Buk Bijela.

Na dnevnom redu su tri tačke. Prva je utvrđivanje lokacijskog odredišta predmetnog koncesionog projekta teritorijalnog prostiranja u odnosu na granice sa susjednim državama Srbijom i Crnom goru, a kao i u odnosu na međuentitetsku granicu.

Komisija će utvrditi i zakonske nadležnosti za dodjelu koncesije na predmetnom koncesionom projektu u skladu s odredbama Zakona o koncesijama BiH i Zakonaa o koncesijama RS.

Kao posljednja tačka je utvrđivanje zakonske ispunjenosti uslova za zaključivanje koncesionog ugovora Vlade RS i koncesionara u pogledu eventualno potrebnih dozvola, saglasnosti, mišljenja i sl. od nadležnih organa BiH ili RS, kao i u pogledu garancija za osiguravanje sredstava od koncesionara za finansiranje predmetnog koncesionog projekta.

Pokrenut upravni spor pred Sudom BiH

Podsjetimo, član komisije Mensur Šehagić pokrenuo je upravni spor pred Sudom BiH, a zbog imenovanja Zajedničke komisije za koncesije koja je trebala donijeti rješenje u vzei izgradnje HE Buk bijela. Smatra da je imenovanje ilegalno u odnosu na nacionalnu, teritorijalnu, ali i stručnu zastupljenost.

Ustavni sud BiH je sredinom jula odlučujući o zahtjevu 24 državna parlamentarca da se poništi odluka vlade Republike Srpske o davanju koncesije za gradnju Hidroelektrana na Drini, naložio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija od šest članova iz RS i jedan iz FBiH

Zajednička komisija za koncesije formirana je od šest članova iz RS i jednog s područja Federacije, odnosno predstavnika državne i Komisije za koncesije RS. Većini iz entiteta Republike Srpske kumovala je državna komisija koja više od godinu dana radi bez dva člana iz Federacije, i jednog iz Brčko distrikta, a nakon što su starim članovima mandati istekli. Zato Šehagić smatra da je ova komisije nelegalna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Navijači Fiorentine vrijeđali Vlahovića

BILA JE UZ NJEGA KAD JE BIO NA DNU: Brena dokazala da je iskren prijatelj Saši Popoviću