in

U ponedjeljak većinom sunčano, ali na kopnu ujutro česta magla

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

Nakon stabilnog, suhog i većinom sunčanog prvog dijela tjedna, tijekom kojeg će temperatura zraka rasti pa će ne samo na Jadranu, nego i u većini unutrašnjosti od srijede do petka najviša biti i oko 20 °C – druga polovina tjedna bit će promjenjivija, od subote vjerojatno i osjetno svježija.

U prometu je početkom tjedna nužan oprez zbog česte magle, po nekim nizinama i dugotrajnije, a valja upozoriti kako je magla moguća i mjestimice na Jadranu. Od srijede će je onemogućavati jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga.

Stoga ćemo i u novome tjednu moći vidjeti kojekakve meteomotive, a za neke već doživljene i fotografirane – možete dati svoj glas na Facebooku i Instagramu Svjetske meteorološke organizacije i omogućiti nastavak tradicije hrvatskih fotografija u kalendaru koji se gleda na svim kontinentima.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane koja je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko, i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak:

U ponedjeljak većinom sunčano, ali na kopnu ujutro česta magla

dr. sc. Tanja Renko: “Ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj ne donosi znatniju promjenu. Jutarnja magla bit će češća u Posavini i Podunavlju, lokalno se može i zadržati veći dio prijepodneva, no nakon razilaženja prevladavat će sunčano vrijeme.

Sunčanog vremena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ponegdje već od jutra, no ipak češće nakon što se magla odnosno niska naoblaka raziđe, većinom do podneva pa će nakon jutarnjeg mraza dnevna temperatura biti oko 15 °C.

Danju ipak malo svježije bit će u gorju, gdje će također po kotlinama, ponajprije Like, dan početi maglom. Ugodno toplo bit će na sjevernom Jadranu gdje će uz pretežno sunčano vrijeme te slab do umjeren vjetar najviša dnevna temperatura biti oko prosječne za doba godine.

U Dalmaciji će ponešto oblaka, uglavnom onih visokih koprenastih biti sredinom dana, a prolazno pojačan sjeverozapadnjak zapuhat će u poslijepodnevnim satima na otvorenome moru.

Na jugu Hrvatske nakon vedrog prijepodneva, ponegdje uz slabu do umjerenu buru, popodne mala do umjerena naoblaka te sjeverozapadnjak koji na otvorenom može biti i umjereno jak. Najviša temperatura zraka od 20 do 23 °C, a na suncu i u zavjetrinama mnogima će se činiti i viša.”

Do srijede stabilno, pa opet promjenjivo

Na kopnu će utorak i srijeda, a u dosta predjela i četvrtak biti uglavnom suhi. Jutra će obilježavati magla, u utorak i dugotrajnija, a u srijedu će je biti uglavnom na istoku unutrašnjosti jer će na zapadu puhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak. A bit će i toplije. Četvrtak svakako oblačniji u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije.

Ugodno toplo bit će i idućih dana na Jadranu, a pretežno sunčano vrijeme potrajat će do srijede. Tada će već više oblaka uz slabo jugo biti na širem riječkom području, a s njegovim jačanjem oblaci će se u četvrtak nakupljati duž cijele obale pa će ponegdje pasti i malo kiše, posebice oko Rijeke.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ANGELINA OPLELA PO DIVI: Nikada ne bih bila Karleuša

Philips OLED+ proširuje snagu pete generacije s umjetnom inteligencijom