Categories: Biznis

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine: Za rad u dane praznika uvećanje satnice od 100 posto

Predsjednik Pregovaračkog tima UPFBiH/Grupacije poslodavaca za djelatnost trgovine pri UPFBiH Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti STBiH Mersiha Beširović, potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Potpisanim Kolektivnim ugovorom definirana je najniža satnica koja sada iznosi 2.90 KM neto. Minimalna plaća će na osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora iznositi oko 550 KM plus topli obrok, prevoz i druga davanja.

„Ovo je treći Kolektivni ugovor koji potpisujem sa našim socijalnim partnerima i moram reći da nikada nismo bili bliži i jedinstveniji u nastojanjima da poboljšamo status naših uposlenika, koji su naša najveća vrijednost. Osim povećanja minimalne satnice, koja je u odnosu na raniji kolektivni ugovor povećana za 25 posto, važno je istaknuti da smo se dogovorili da je dnevnica za rad u dane zakonom definiranih državnih praznika povećana za 100 posto. Također smo definirali da se sve naknade uplaćuju isključivo na žiro-račun ili neki drugi račun uposlenika. Usaglasili smo se da zajednički trebamo insistirati kod Vlade FBiH da se što prije donesu odgovarajući zakoni kojima bi se smanjili doprinosi na i iz plaća, a sva sredstva koja se ostvare na osnovu tog smanjenja bismo usmjerili u primanja uposlenika “, kazao je Ibrahimović.

Mersiha Beširović je istaknula da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za sektor trgovine od izuzetnog značaja za radnike u ovom sektoru.

„Zajednički smo se usaglasili da je potrebno raditi na unapređenju položaja zaposlenih u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti. Zadovoljni smo odredbama potpisanog Kolektivnog ugovora, a vjerujemo da će i radnici biti zadovoljni“, naglasila je  Beširović.

Osim dogovorene satnice, utvrđeni su i dodaci na plaću i to za prekovremeni rad najmanje 25 posto od neto satnice, noćni rad najmanje 25 posto od neto satnice, rad na dan sedmičnog odmora najmanje 15 posto od neto satnice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kolektivnim ugovorom regulira se njegovo važenje, pitanja iz radnih odnosa i u vezi sa radnim odnosima, način utvrđivanja plaće, utvrđivanje najniže satnice i niže od najniže satnice, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uslova rada, naknada plaće u slučaju smrti radnika ili člana uže porodice, za vrijeme odsustva sa rada, za vrijeme bolesti radnika te u periodu rada na terenu. Kao i način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva sa rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uslovi za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova i otkaz kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika.

Potpisani Kolektivni ugovor će se početi primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenim novinama, a potpisuje se na godinu dana sa mogućnošću automatskog produžavanja.

Od početka augusta potpisani su kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH, za djelatnost drvne i papirne industrije, te za djelatnost građevinarstva. Planirano je da se u narednih desetak dana potpišu i ostali kolektivni ugovori između UPFBiH i sindikata iz realnog sektora.

 

Redakcija

Recent Posts

Vaskršnja gnijezda od ovsenih pahuljica

Poslije svečanog vaskršnjeg ručka svi se najviše raduju kolačima ili torti. Ako želite ove godine…

7 minuta ago

Jokić pred Minesotu: Edvards je sjajan

Košarkaši Denvera i Minesote započeće polufinalnu seriju Zapadne konferencije naredne noći od 01.00. Nema dileme…

26 minuta ago

Molitelji i ove subote u centru Zagreba, nasuprot njih prosvjednici

Molitelji na Trgu bana JelačićaFoto: Damjan Tadic / CROPIXKao i svake prve subote u mjesecu,…

2 sata ago

Foden igrač sezone u Premijer ligi

Sportski novinari u Velikoj Britaniji izabrali su Fila Fodena za igrača sezone u Premijer ligi.…

2 sata ago

Ova biljka odbija biljne vaši kod paradajza

Odavno su baštovani u svojim baštama sadili neven pored paradajza. Ovo nisu radili samo zbog…

4 sata ago