in

INSTALIRANA NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA ZA VLASTITE POTREBE

Slatka-Tajna.Eu

Kompanija MADI jedan je od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50 posto bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na tri proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Elektrana će se koristiti za vlastite potrebe. Instalacija BISOL solarnih panela realizirana je na površini od cca 5.500 metara kvadratnih.

Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1147 MWh što omogućava samoodrživost u snadbijevanju električnom energijom i nesmetano obezbijeđenje proizvodnih procesa unutar same kompanije.

Pored razvojnog aspekta jednog ovakvog projekta, jako je bitan i direktni doprinos očuvanju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emitiranja CO2.

Naime, proizvodnja električne energije u BiH se najvećim dijelom odvija iz termoelektrana i dijelom iz hidroelektrana pa je kao takva opterećena s velikim udjelom CO2 i koji iznosi 786 gr/kWh.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Instaliranjem jednog ovakvog postrojenja, sa ovom projekcijom kapaciteta, smanjuje se emitiranje CO2 za 901 542 kg/godina.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekata, koje finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik u 19: Hoće li biti procesuiran Milorad Dodik?

Muzički uragan Ruže Efendić: Premijerno poslušajte „Ako se sretnemo“ – Hayat Production