in

Građani mogu biti sigurni kada dolaze na liječenje

Slatka-Tajna.Eu

Profesor Vladimir Mićović

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Iako primjer riječkog Odjela gastroenterologije nije prvi slučaj proboja virusa u bolnički sustav, s obzirom na poprilično velik broj zaraženih na jednom odjelu postavlja se pitanje – je li se možda dogodio propust.

– Teško da možemo reći da se situacija mogla spriječiti u ovim uvjetima ovako visoke transmisije vrlo zloćudnog soja delta-virusa koji spletom neželjenih okolnosti može ući na necovid odjel. To je nešto što moramo upornim radom i studiranjem određenih situacija nastojati spriječiti, rekao je profesor Vladimir Mićović u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Istaknuo je da su epidemiološki standardi, i opći i za testiranja, postavljeni na najvišim svjetskim razinama te da građani kad dolaze na liječenje na necovid odjele mogu biti sigurni.

Osvrnuo se i na slučaj pacijenta koji je prilikom prijma u bolnicu bio negativan te cijepljen objema dozama, a nekoliko dana nakon dolaska zarazio se koronavirusom i preminuo.

– Zaražavanje cijepljenih osoba je moguće. U Primorsko-goranskoj županiji tijekom 4. vala 16 posto osoba koje su bile cijepljene su se zarazile. Među 27 oboljelih tijekom tog razdoblja, pet je preminulo, ali to su bile osobe kojima imunološki odgovor nije bio odgovarajući zbog brojnih bolesti i komorbiditeta. Zato sada i inzistiramo na ovoj dodatnoj trećoj dozi kod takvih ljudi, zaključio je.

Zaraženi pacijent u KBC-u Rijeka preminuo je još 4. rujna

Povodom informacije koja se danas pojavila u više medija da je u KBC-u Rijeka umro 76-godišnji pacijent koji je bio cijepljen dvjema dozama te “negativan” pri prijmu, a naknadno se zarazio koronavirusom, KBC Rijeka priopćio je da nije riječ o pacijentu koji se ovog tjedna zarazio na Odjelu gastroenterologije. Riječ je, kako kažu, o pacijentu koji je primljen zbog liječenja karotidnih arterija u kolovozu na Klinici za neurologiju, a koji je preminuo 4. rujna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Odjelu gastroenterologije KBC-a Rijeka ovog tjedna zaražena su 24 pacijenata bolešću COVID-19, zbog čega su pravovremeno preseljeni na COVID odjel uz odgovarajuću gastroenterološku skrb. Svi su ti pacijenti stabilno, a primjenom epidemioloških mjera onemogućeno je daljnje širenje virusa. Testirani su i svi djelatnici na odjelu, pri čemu je naknadno zabilježen jedan liječnik pozitivan na COVID-19, dvije medicinske sestre koje nisu bile u kontaktu sa zaraženima te jedna nemedicinska djelatnica.

Procjenjujemo da je virus na odjel unesen putem jednog pacijenta kod kojeg je u periodu inkubacije došlo do razvoja infekcije jer, nažalost, karakter bolesti i inkubacijski period ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze. KBC Rijeka od početka pandemije čini stalne napore da pacijentima osigura najbolju moguću medicinsku skrb i primjenjuje najstrože preventivne mjere da bolnički sustav maksimalno zaštiti od prodora COVID infekcije te prilikom prijma sve pacijente podvrgava PCR testiranju, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ĐINA DŽINOVIĆ ISPSOVALA BRATA KANA: Seljačino nekulturna

Goodbye Clutter