in

Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva

Slatka-Tajna.Eu

Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je  vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva “novim oblikom kapitalizma”.

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira “Abenomiku” bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za direktnijom redistribucijom bogatstva od kompanija prema domaćinstvima.

Ranije je Kishida raspustio parlament, a na parlamentarnim će izborima glavna tema biti ekonomski oporavak nakon pandemije.

“Da bi se postigao snažan ekonomski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno takmičenje. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji”, rekao je Kishida na konferenciji za novinare, založivši se za jači uticaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva domaćinstvima.

Vijeće će se prvi puta sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi prijedlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreznoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je novinarima ministar privrede Daishiro Yamagiwa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPredsjednik vijeća je Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 poduzetnika, naučnika, predstavnika sindikata itd.

Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementiranju prioriteta Kishidinog prethodnika Yoshihide Suge, poput poticanja digitalizacije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TRBUŠNI PLES: Tea Tairović u Njujorku pomutila razum muškarcima!

Pulen Admira Smajića debitirao protiv Želje, pa završio u Hajduku…