in

Zašto ne bi trebalo piti kafu na prazan stomak?

Slatka-Tajna.Eu

Da li je i vaš jutarnji ritual šoljica kafe prije doručka?

Istina, teško je odoljeti tom opojnom mirisu koji vas mami kada skuhate šoljicu svoje omiljene kafe. Međutim, konsultujući nutricioniste, otkrili smo da oni imaju nepokolebljiv stav po pitanju kafe prije doručka.

ZAŠTO NE BI TREBALO PITI KAFU ČIM USTANETE?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je kafa loša za žene, rano ujutru. Jedan od njih je povećanje kortizola, hormona koji negativno djeluje na ovulaciju, tjelesnu težinu i ravnotežu hormona. Ovaj tzv. hormon stresa, pomaže da se reguliše energija i drži vas budnima. Kada popijete kafu ujutro, kada je kortizol inače visok, utičete na proizvodnju hormona i pomerate ciklus u toku dana. To dalje dovodi do proizvodnje kortizola u tijelu i kada vam on nije potreban, npr. naveče kada želite da zaspite.

Kortizol je neohodan za opšte zdravlje ljudi. Međutim, kada ste konstantno pod stresom vaše tijelo proizvodi kortizol kontinuirano, što može dovesti do povećanja šećera u krvi, što dovodi do stvaranja hormona insulina, a na samom kraju do insulinske rezistencije. Višak kortizola može dovesti do efekta prekomjerne težine, problema sa spavanjem kao i pada imunog sistema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










ZAŠTO NE BI TREBALO PITI KAFU PRIJE DORUČKA?

Ispijanje kafe prije doručka može dovesti sa problema sa zdravljem crijeva. Kafa utiče na mikrobiom crijeva i podstiče proizvdnju kiseline u stomaku. Ako ste skloni tome da imate problema sa kiselinom, trebalo bi da obratite pažnju na to da li se simptomi pogoršavaju kada pijete kafu, naročito prije jela. Osim toga, hladnija kafa u odnosu na toplu ima 70% manje kiseline u sebi.

AKO JE KORTIZOL VISOK UJUTRO ZAŠTO SE OSJEĆAMO POSPANO?

Zaista je teško prihvatiti da onda kada se osjećamo najpospanijima i kada nam je prijeko potrebna šoljica kafe, zapravo u svom organizmu već imamo sasvim dovoljan nivo hormona da budemo budni. Prije svega radi se o navikama, a njih je teško promijeniti, naročito ako su stvarane godinama. Ako ste navikli da pijete kafu ujutro, vaše organizam je vremenom odbacio svoje prirodne mehanizme buđenja. Druga stvar je dehidratacija. Tokom spavanja izgubite određenu količinu vode, pa se osjećate malaksalo i pospano, iako ste zapravo samo žedni. Treći razlog je nedovoljno sna, ili isprekidan san. Iako osam sati zvuči kao idealna količina sna, svako od nas je priča za sebe, i mada vam je u osnovi sasvim dovoljno osam sati , ponekad i pola sata preko može da napravi veliku razliku.

Izvor: Ženskimagazin.rs

(Z. T.)

The post Zašto ne bi trebalo piti kafu na prazan stomak? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Apeliramo na političke lidere u BiH da izbjegavaju retoriku podjela!”

Ana Ivanović kandidat za tenisku Kuću slavnih