in

SONUS VISUALIS: Otvorena samostalna izložba Vanje Solakovića

Slatka-Tajna.Eu

Samostalna VAX (Vanja Art X) – Vanje Solakovića, pod nazivom „Sonus Visualis“,otvorena je u galeriji „Zvono“ koja se nalazi u prostoriji galerije „Charlama depot“ u Skenderiji. Izložba i performans „Sonus Visualis“, što na latinskom znači „vizualni zvuk“, je ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (Improviziranog muziciranja). „Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij.

Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentirao je jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu su učestvovali Jan Delić (bubnjevi), Alem Brka (bas gitara) i Vanja Solaković (Električna gitara). Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža, kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme. Također, izložene su skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu.
Kroz svoje obrazovanje i dugogodišnji angažman na likovnoj i muzičkoj sceni umjetnik istražuje pretežno spoj vizuelnog sa zvukom. Poznat u javnosti i kao frontmen sarajevskog alternativnog benda Činčila s kojem također kombinuje likovnu umjetnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aguero po prvi put zaigrao za Barcelonu i odmah zabio gol

Mujo Isanović 16.10.21 u Oberhausenu predstavlja novi singl “Ti si savršenstvo “

Mujo Isanović 16.10.21 u Oberhausenu predstavlja novi singl “Ti si savršenstvo “