in

HRT: Oporba upozorava: treba reagirati

Slatka-Tajna.Eu

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HTV / HRT

O poskupljenju goriva i posljedicama koje će ono imati na životni standard, najviše se govorilo i na početku ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora. U govorima na slobodnu temu više je zastupnika, poput Mostovca Mire Bulja, HSS-ovca Kreše Beljaka i Marine Opačak Bilić iz novog Kluba socijaldemokrata od Vlade zatražilo mjere zbog rasta cijena koji ugrožava građane s najmanjim primanjima. U nastavku Sabor raspravlja o izboru Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnoga suda. I službeno ga je predložio predsjednik države Zoran Milanović, nakon što je Dobronić dobio jednoglasnu potporu saborskog Odbora za pravosuđe. Prema najavi premijera Andreja Plenkovića, za Dobronića će glasovati i saborska većina.

Kada nešto nije na dnevnom redu, a zastupnici bi o tome željeli govoriti, srijedom su slobodni govori kojima uvijek počinje zasjedanje. Oporba je to iskoristila da za temu poskupljenja goriva, javila je iz Sabora za podnevni Dnevnik Tatjana Munižaba.

– Od litre goriva koja košta 11,5 kuna, čak 6,6 kuna ide državi. Nije li državi da se odrekne dijela trošarina kako bi građani ostali likvidni, kako bi gospodarstvo ostalo koliko toliko stabilno, nego nakon ovakvog uragana imati potencijalno još 200.000 blokiranih, rekla je Mirela Ahmetović (SDP).

Miro Bulj (Most) donio je u sabornicu litru ulja za koju je rekao da je 100% skuplja nego prošle godine, prije ovog poskupljenja kada je nafta došla do 12 kuna. Naglasio je da je u BiH nafta jeftinija 3 kune.

– U Sloveniji je benin za kunu jeftiniji, a dizel oko 70 lipa, a prosječna plaća im je za više od 50% viša nego u Hrvatskoj. potrebno je reagirati, poručila je Marina Opačak Bilić, Klub zastupnika Socijaldemokrata.

Krešo Beljak, Klub zastupnika HSS-RF, upozorio je da je dramatično poskupljenje goriva prvi korak prema galopirajućoj inflaciji i katastrofi.

Sabor o izboru Dobronića za predsjednika Vrhovnoga suda

Predstavnici zastupnika tražili su stanku uoči početka rasprave o imenovanju suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Uglavnom su ponavljali sve o proceduri i tijeku izbora, a ne o budućem predsjedniku Vrhovnog suda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi već 3 mjeseca kasnimo s izborom predsjednika Vrhovnog suda jer HDZ ne želi da se promijeni status quo u pravosuđu. Riječ je o nerješavanju predmeta, lošim sudskim odlukama. Pravosuđe je postalo kočničar svega, kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Zaboravlja se da je HDZ inzistirao na poštivanju svih procedura, što je potvrdio i Ustavni sud. U Planu oporavka je predviđeno 730 milijuna kuna kako bi se procesi u pravosuđu ubrzali, rekao je Krunoslav Katičić, Klub zastupnika HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KOŽA I TANGE: Vrckava Deniz Dejm!

Poznat datum premijere novog singla Elvire Rahić – Otkrila i naziv pjesme – Hayat Production