in

Odbor MMF-a podržao Georgievu nakon revizije tvrdnji o lažiranju podataka

Slatka-Tajna.Eu

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je svoje puno povjerenja direktorici fonda Kristalini Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmjeni podatke za Kinu.
Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvještaj kompanije WilmerHale, u kojemu se Georgievu optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima uticala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business ljestvici.

Odbor je  izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadži najveće standarde upravljanja i integriteta.

U isto vrijeme, istaknuli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministrica finansija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvještaj o radu Svjetske banke o njezinom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama fonda, istaknulo je ministarstvo u saopćenju

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEDŽAD, MARIJAN, MIRKO, AJDIN…: Ovo su bh. političari koji su uzeli 1,5 miliona KM za šest mjeseci nerada…

Zorica Marković bez dlake na jeziku: Na estradi se svi redom švalerišu! Pomogla sam Šabanovoj ljubavnici!