in

BBI banka i Srednjobosanski kanton: Podrška privredi SBK kantona

Slatka-Tajna.Eu

Ministarstvo privrede SBK i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo potpisali su danas Ugovor za subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike sa područja SBK. Prema ovom ugovoru privrednici i obrtnici sa područja SBJ kantona moći će u BBI banci dobiti povoljna sredstva po stopi od 0,5 posto.

Nakon provedenog Javnog poziva za prikupljanje ponuda za odabir banke za plasiranje finansijske  linije uz subvencioniranje dijela profitne marže od Ministarstva privrede SBK za privredna društva i obrtnike koji posluju na području SBK, ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić  je u Travniku potpisao Ugovor o implementaciji odobrenih sredstava sa Bosna Bank International d.d. Sarajevo sa Eminom Šišić, predsjednicom Uprave BBI banke. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Tahir lendo, premijer SBK.

„Bosna Bank International d.d. Sarajevo ponudila je najbolje uslove za subvencioniranje dijela profitne marže koja se obračunava na finansiranja za privredna društva i obrtnike. Banka je u ovu svrhu osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000,00 KM, dok će Ministarstvo uplatiti za sufinansiranje profitne marže 50.000,00 KM“, izjavio je nakon potpisivanja ministar Hrnjić. On je izrazo nadu da će ova podrška za privrednike biti i veća u narednoj finansijskoj godini.

Cilj ovog Ugovora je obezbijediti finansiranja privrednim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i novo zapošljavanje, povećanje izvoza te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem COVID-19.

„BBI banka ovakav vid javno-privatnog partnerstva već godinama realizira sa lokalnim zajednicama u BiH koji se pokazao veoma uspješnim. Ovo je odlična prilika da privrednici dobiju povoljna finansijska sredstva i povećaju svoje proizvodne kapacitete i broj zaposlenih. U ovoj liniji za SBK maksimalan iznos odobrenih finansiranja za jedno privredno društvo iznosi 150.000,00 KM, a za obrtnike do 30.000,00 KM sa minimalnim rokom otplate do 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate do 60 mjeseci, uklučujući i grace-period do najviše 6 mjeseci“ izjavila je Emina Šišić, predsjednica Uprave BBI banke, nakon potpisivanja ugovora pozvaši privrednike da apliciraju za ova povoljna sredstva. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer SBK Tahir Lendo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon zaključivanja Ugovora sa Ministarstvom u roku od 15 petnaest dana BBI Banka će objaviti Javni poziv privrednicima za dodjelu podsticajnih sredstava finansiranja.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Paprika ima više vitamina C od limuna, čuva i srce

Unuka ne viđam zbog pjevaljke: Darko se posvađao s majkom, ona ga izbacila iz kuće