in

Lavrov: Nije tačno da se Moskva miješa u unutrašnje stvari zemalja Z. Balkana

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom danas u Beogradu imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima.

“Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose s Rusijom. Za razliku od drugih koji se toga stide ili plaše da kažu, a to ne krijem. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije”, rekao je Vučić nakon sastanka s Lavrovom.

Vučić se zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na tome što se zalaže da se pitanje Kosova može riješiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji.

On je dalje kazao da je s Lavrovom otvoreno razgovarao o cjelokupnoj situaciji u regiji i upoznao sagovornika sa objektivnim strahovima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Zahvalni smo Rusiji na obezbjeđivanju energetske sigurnosti, na izuzetno dobrom poslu s ruskim željeznicama, ušli smo u razgovore o pančevačkoj petrohemiji”, kazao je Vučić i dodao da ne treba zaboraviti ni pomoć koju je Rusija pružila u jeku pandemije, uključujući i pokretanje proizvodnje vakcina Sputnik V u Srbiji.

Šef ruske diplomacije Lavrov je istakao da se Rusija nepromenjivo zalaže za to da rješenje problema Kosova bude samo uz poštivanje Rezolucije UN 1244 i u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prišitine.

On je istakao i da EU nije na čast popustljivost prema Albancima na Kosovu.

“Vrijeme je da se ispune odluke dogovorene prije više godina u Briselu, a to je formiranje zajednice srpskih opština i drugih. Razmijenili smo mišljenja o situaciji na Balkanu”, kazao je Lavrov i dodao kako je Srbija najvažniji faktor mira u regionu.

Lavrov je također kazao da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se miješa u unutrašnje stvari zemalja Zapadnog Balkana i naglasio je da ona ima odnose koji su bazirani na uzajamnoj koristi sa svima.

On je dalje istakao da će Rusija prihvatiti samo ono rješenje kosovskog pitanja koje će odgovarati Srbima i naglasio da će Moskva zahtijevati ispunjenje svega što je dogovoreno u dijalogu u Briselu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ana Nikolić se oglasila poslije saobraćajke koju je izazvala: Bila sam veoma uznemirena, ali ne bježim od odgovornosti! Idem i na sud

TEODORU NAPUSTIO MOMAK: Sama u stanu