in

Konstruktivna rješenja: Sredite svoje potkrovlje

Slatka-Tajna.Eu

Dizajn potkrovlja ovisi o funkcionalnoj namjeni sobe. Ovdje možete urediti sve interijere: rekreacijsko područje s kućnim kinom, dječiji vrtić, spavaću sobu ili radnu sobu. Prije svega, projekt o uređenju potkrovlja treba uzeti u obzir želje vlasnika, dimenzije sobe i visinu plafona.

Kuhinja

Osmišljavanje kuhinje jedan je od težih zadataka u ovakvom prostoru. Dizajneri obično preporučuju kuhinju po mjeri, kako bi se maksimalno iskoristio prostor i napravili viseći elementi koji će se prilagoditi kosinama. Kosina ovdje traži i kreativnost i domišljatost, stoga, posvetite svojoj kuhinji vremena.

Grede

Za neke je greda neodvojivi element dekora potkrovlja, što mu daje jedinstvenu atmosferu, upravo zato se grede u uređenju potkrovne sobe mogu kreativno koristiti. Izložene strukturne rešetke postat će pravi ukras interijera ako vodimo računa o izgledu drva. Stare stubove možete očistiti i obojiti, dajući im odabranu nijansu. Takav prirodni materijal zagrijavat će unutrašnjost potkrovlja i dati mu ljubazan karakter.

Svjetlost

Rasvjeta igra vrlo važnu ulogu u oblikovanju unutrašnjeg prostora. Bez nje, potkrovlje bi bilo tmurno i mračno. Ugodna soba u potkrovlju mora biti dobro osvijetljena. Treba se sjetiti da ona obavlja razne funkcije – ne samo da se u njemu odmaramo ili spavamo, zabavljamo se (u slučaju djece), već i često radimo, pa je važno da ima mnogo prirodne svjetlosti. U osnovi, što više prozora to bolje. Kada su krovni prozori raspoređeni u različitim područjima, više svjetla ulazi u unutrašnjost i tavanska soba se ravnomjerno osvjetljava.

Boje

Boje kojima se okružimo također su važne u rasporedu potkrovne sobe. To se odnosi i na zidne i podne obloge, kao i na tapete i namještaj. Unutrašnja temperatura u potkrovlju zasigurno će biti povećana toplim bojama, tj. žutom i narandžastom. Povezane su sa suncem, zahvaljujući kojem unosi pozitivnu energiju u unutrašnjost. Boje nadahnute prirodom, poput smeđe ili zlatne, također su povezane s toplinom. Ali, i druge boje mogu učiniti da se dobro osjećamo na tavanu, samo ako nisu tamne. Svijetle boje čine da se svjetlost odbija, pa se prostor doima većim nego što stvarno jeste.

The post Konstruktivna rješenja: Sredite svoje potkrovlje appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jeziva dešavanja kod Zenice izazvala rekaciju ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića

Ana se provodi sa oženjenim muškarcem: Dok mu Nikolićeva sjedi u krilu, žena ga juri za razvod