in

Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Slatka-Tajna.Eu

David Card, Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopćila je Švedska kraljevska akademija nauka.

David Card je nagrađen zbog njegovog “empirijskog doprinosa ekonomiji rada”, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje zbog njihovog “metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa”, navodi se obrazloženju odluke, prenosi Tanjug.

“Ovogodišnji laureati – David Card, Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens – pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posljedici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i donio revoluciju empirijskim istraživanjima”, dodaje se u obrazloženju.

Nagrada ustanovljena 1968. godine

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila švedska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuTo je posljednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stanford u Californiji, Paulu Milgromu i Robertu Wilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Viddyoze – #1 Vendor From Jvzoo – $7.5m Paid To Affiliates!

HIT Sedmice – Dino Džihić „Slušaj pjesmu“ – Hayat Production