in

U ponedjeljak razmjerno vjetrovito i svježe, prijepodne uz češću kišu

Slatka-Tajna.Eu

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

“Tmurno, pretežno oblačno i kišovito, te razmjerno vjetrovito i svježe, nekima hladno, u najvišem gorju uz susnježicu i snijeg. To je vrijeme u kopnenom području ove nedjelje i ponedjeljka. Od utorka promjenjivo uz česta sunčana razdoblja, te samo rijetko uz malo kiše, najvjerojatnije u srijedu. U utorak će temperatura malo porasti, ali jutra će biti sve svježija, ponegdje moguće uz mraz i maglu, kada sjeverni vjetar izostane.

Na Jadranu će biti bar djelomice sunčano, ali razmjerno vjetrovito. Bura najčešće umjerena i jaka, ponegdje s olujnim udarima. Nakratko će oslabjeti u utorak i srijedu, a u promjenjivi ponedjeljak uz pljuskove može biti i okranskih udara, osobito podno Velebita.”, sažeta je tjedna prognoza, koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U ponedjeljak razmjerno vjetrovito i svježe, osobito prijepodne uz čestu kišu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U ponedjeljak će na jugu Hrvatske puhati umjereno i jako jugo. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, a bit će i lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u noći i u prvom dijelu dana. Do kraja dana zapuhat će bura, a more će biti umjereno valovito i valovito, ali i dalje toplije od zraka jer će najviša temperatura biti oko 17 °C.

U Dalmaciji umjereno i promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, te razmjerno vjetrovito i valovito, uz uglavnom umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Na jugu ponegdje i grmljavina, početkom dana i istočnjak. Jutarnja temperatura od 8 do 13 °C, a najviša dnevna od 12 °C u unutrašnjosti do 17 °C na obali.

Malo svježije bit će na umjereno do pretežno oblačnom sjevernom Jadranu. Kiša će biti češća prijepodne, a sunčana razdoblja najvjerojatnija su u Istri. Pritom će puhati jaka bura s olujnim, pa i orkanskim udarima, i nastaviti stvarati probleme u prometu. U oblačnom i kišovitom gorju u noći može pasti i još malo snijega, pri temperaturi između 2 i 7 °C.

Oblačno će biti i u središnjoj Hrvatskoj. Kiša osobito česta u prvom dijelu dana, popodne će oslabjeti, a do kraja dana na zapadu će biti manje oblaka. Dojam hladnoće pri temperaturi od 6 do 11 °C pojačavat će umjeren sjeveroistočnjak.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu i sjeverni i istočni vjetar. Bit će tmurno, kišovito i prohladno veći dio dana, a dnevna temperatura od oko 10 °C – primjernija sredini studenoga, a ne listopada.”

U nastavku tjedna promjenjivo

Idućih dana, unatoč promjenjivoj naoblaci, u kopnenom će području biti i sunčanih razdoblja, a kiša će uglavnom izostati. Vjerojatno će je ipak biti mjestimice opet u srijedu. Dnevna temperatura u utorak će malo porasti, a jutarnja sve niža, pa osim na mjestimičnu maglu, ondje gdje izostane sjeverni i umjeren sjeveroistočni ili sjeverozapadni vjetar, može biti i magle i mraza.

Na Jadranu idućih dana bar djelomice sunčano, ali i dalje relativno vjetrovito. Bura će malo oslabjeti u utorak, no opet će jačati već od srijede na oblačnijem sjevernom dijelu, gdje će najprije i oslabjeti, a duž ostatka obale jačat će u četvrtak, kad će se i dnevna temperatura malo sniziti.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SPAS U POSLJEDNJI ČAS: Ovi kandidati slave prolazak u “Zvezdama Granda”

MIHAJLO MADIC IGRA CSGO PART 2 *smijeh do suza*