in

U nedjelju opet oblačnije, kišovitije, svježije, a ponegdje i vjetrovitije

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

U nedjelju i ponedjeljak na Jadranu promjenjivo, a na kopnu i pretežno oblačno, te razmjerno svježe, pa i kišovito, na jugu Hrvatske i uz jače pljuskove s grmljavinom. Glavnina kiše past će s nedjelje na ponedjeljak, lokalno vjerojatno i obilna, a u najvišem gorju moguć je i snijeg. Puhat će ponegdje jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima, u ponedjeljak i orkanskim.

U nastavku tjedna na Jadranu pretežno suho i djelomice sunčano, uz umjerenu i jaku buru, u utorak prolazno slabiju. I na kopnu će ponegdje proviriti sunce, ali neće biti posve stabilno. Dnevna temperatura će rasti, no jutra će biti sve hladnija pa raste vjerojatnost za mjestimičan mraz. Ali naravno, za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati “, sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U nedjelju opet oblačnije, kišovitije, svježije, a ponegdje i vjetrovitije

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U nedjelju će kiša u oblačnoj istočnoj Hrvatskoj biti česta, osobito u drugom dijelu dana, a u noći lokalno i obilna. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od 6 do 9 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, prema kraju dana ponegdje i obilnom. Umjeren sjeveroistočni vjetar postupno će jačati. Temperatura zraka niža nego u subotu, uglavnom od 4 do 8 °C.

U gorju također oblačno s kišom, češćom u drugom dijelu dana, kada bi u najvišim predjelima mogla prelaziti u susnježicu i snijeg. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a malo kiše mjestimice je moguće popodne i navečer. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, na obali umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura u gorju oko 5 °C, na moru dnevna od 12 do 15 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, u njezinoj unutrašnjosti i pretežno oblačno s kišom većinom u drugom dijelu dana. Najmanje će je pasti na sjeveru, dok prema jugu raste mogućnost za pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Dnevna temperatura oko 16 °C, u unutrašnjosti niža.

Na jugu Hrvatske pretežno oblačno s kišom, u drugom dijelu dana i lokalno obilnim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjerena i jaka bura, popodne i navečer prolazno pojačano jugo. Dnevna temperatura između 14 i 18 °C.”

Početkom tjedna promjenjivo

Ponedjeljak na kopnu oblačan i kišovit, još lokalno s obilnom oborinom, a u najvišim predjelima mogući su susnježica i snijeg. Zatim manje kiše, a izgledna su i barem kraća sunčana razdoblja. Umjeren i jak sjeveroistočni vjetar u utorak će oslabjeti. Od utorka danju toplije, no jutra će biti sve hladnija.

U ponedjeljak na Jadranu promjenljivo uz povremenu kišu, a na jugu još i s ponekim izraženim pljuskom i grmljavinom. U utorak uglavnom bez oborine, a u srijedu posvuda sunčanije. Bura će u ponedjeljak jačati, a na jugu će zapuhati jugozapadnjak. Vjetar od utorka postupno slabi, osobito na sjevernom dijelu. Nakon kišovitog ponedjeljka dnevna temperatura će porasti.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Totti je kao dijete maštao samo o jednom klubu, ali na kraju je ipak odabrao Romu

Katarina Grujić objavila fotku iz frizerskog salona, evo kako sada izgleda!