in

Trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti

Slatka-Tajna.Eu

Nikola Milina

Foto: HTV / HRT

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je na konferenciji za novinare, vezano uz snimku u kojoj maskirane osobe u odorama koje sliče policijskima, ali bez službenih oznaka, nasilno protjeruju migrante s hrvatske granice, kako je njihov interes da do kraja rasvijetle slučaj nasilja nad migrantima na granici s BiH zbog čega su trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

– Uvažavajući interes javnosti, ali potrebu da rasvijetlimo okolnosti događaja na graničnoj crti koja se mogla vidjeti u javnosti upoznat ću vas s dosad utvrđenim činjenicama, rekao je ravnatelj policije.

Tijekom prvih radnji saznanje da su osobe na snimci interventna policija RH

– Odmah po saznanjima, po objavljivanju dijelova snimke, odmah smo formirali stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije iz više linija rada i iz službe za unutarnju kontrolu upućeni su na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvijetli o čemu se tu zapravo radi. Odmah tijekom prvog radnji stručnog tima došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. Budući da u ovom trenutku postoji osnova sumnje u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije u ovom trenutku je u tijeku je postupak uručenja rješenja policijskim službenicima o udaljenju s dužnosti i slijedi daljnje pokretanje disciplinskog postupka, rekao je Milina.

– Također u odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je jedino uspostavljen u RH tako da su se i oni uključili i provode aktivnosti vezano za inspiciranje policijskog postupanja. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane Europske komisije praktički zasad samo u RH. U stalnoj smo komunikaciji s DORH-om s kojima će se zajedno provoditi izvidi, a dužni smo u svemu i izvijestiti DORH jer kada su u pitanju policijski službenici izvide provodi i DORH. Naš interes je zasigurno da rasvijetlimo događaj do kraja. Ne želimo ni na koji način da bilo koji pojedinačni slučaj utječe na pohvale koje stalno dobiva hrvatska policija za svoj svakodnevan napora, požrtvovan rad u poslovima i zaštite vanjske granice, ali i svim drugim poslovima, naglasio je Milina.

Milina demantirao konstrukcije po medijima

– Dok se ne utvrde sve daljnje činjenice moram demantirati neke konstrukcije koje se pojavljuju ovih dana u medijima., To se prvenstveno odnosi na konstrukciju da je operativna akcija Koridor nekakva tajna operacija koja služi za nasilje ili zastrašivanje migranata. To je jedna dugotrajna operativna akcija granične policije na suzbijanju krijumčarenja ljudi. O toj akciji se redovito izvješćuje i u sklopu o izvješću o radu policije u hrvatskom saboru, razmjenjuju se podaci s Europolom i predstavlja se njihov rad kao dobra praksa na razini europskih policija. Pripadnici hrvatske policije u sklopu i te akcije, ali i svih drugih zadaća i aktivnosti na zaštiti vanjske granice su upravo spašavali migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora gdje su stavljeni od strane krijumčara u nerijetko pogibeljne situacije i to smo prezentirali. U ovih nekoliko godina hrvatska policija prednjači u suzbijanju krijumčarenja osoba i uhitili smo gotovo 4000 krijumčara u posljednjih nekoliko godina, istaknuo je Milina.

– Također konstrukcija da policija zataškava pogreške, policajci da zauzvrat izvršavaju nekakve nezakonite naredbe nikako ne stoji. To nije moguće. Ja kao glavni ravnatelj na tjednoj razini izdajem zapovjedi, posebno što se tiče granice. Najmanje tri puta mjesečno pisano postoje dodatne upute da se obazrivo radi posebno na poslovima zaštite granice, postupanja prema ranjivim skupinama, migrantima, ženama, djeci, ali isto tako u svim situacijama gdje dolazi do postupanja policije na bilo kojem teritoriju RH, kroz videokonferencije s načelnicima PU gdje stalno naglašavamo uvažavanje ljudskih prava te dostojanstvenom postupanju prema osobama, rekao je Milina.

Naglasio je da stalno naglašavaju uvažavanje ljudskih prava i na prosvjedima koje smo imali prilike vidjeti zadnjih tjedana, jer policija uvijek mora voditi računa o ljudskim pravima i o dostojanstvenom postupanju prema svim osobama.

Godišnje 400 disciplinskih postupaka

Ravnatelj Milina rekao je kako uvijek bezrezervno štite policijske službenike od neutemeljenih napada za situacije kada zakonito, časno obavljaju svoju dužnost.

– S druge strane, za one koji se ogriješe o zakone, znate da naš sustav je tu sigurno jedan od najučinkovitijih što se tiče procesuiranja svojih pripadnika i oni moraju biti svjesni da će snositi posljedice za svoje ponašanje ako se ogriješe o zakon ili druga pravila. Nekad je bilo preko 500, sada je oko 400 službenika se disciplinski procesuira na godišnji razini, dodao je.

– Vezano uz situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju nezakonito raditi tu je vrlo jasna situacija. Policijski službenik je po službenoj dužnosti dužan prijaviti kaznena djela. Mi imamo i situacije, to smo i objavljivali, i bez dobivanja snimki gdje smo i prije upita medija procesuirali policijske službenika za nanošenje ozljeda migrantima, kao i za neprijavljivanje kaznenog djela. Osam disciplinskih postupaka smo proveli protiv službenika koji su se ogriješili o pravila prema postupanja prema migrantima, rekao je Milina.

Od 2018. do danas 22 postupka za postupanje prema migrantima

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ukupno od 2018. godine imamo 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima od strane nadležnih odvjetništva,a U najmanje 13 slučajeva su postupci obustavljeni, a u ostalim slučajevima su u tijeku, dodao je.

– Želim naglasiti da što se tiče postupanja hrvatske policije vodimo računa, uvijek provjeravamo sve ono što moramo provjeriti, gdje god postoje sumnje da je počinjeno kazneno djelo ili prekršaj od policijskih službenika ili neka druga disciplinska greška. To ćemo raditi i dalje, rekao je Milina. 

Na novinarsko pitanje o zviždačima u policiji Milina je rekao da je svaki policijski službenik dužan po službenoj dužnosti prijaviti nezakonite radnje.

– I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ovo su rezultati koji su zasad utvrđeni u 36 sati, kazao je Milina.

Policajci nisu imali naređenje za nasilje

Upitan hoće li preuzeti odgovornost, rekao je da on snosi odgovornost od prvog dana rada u policiji, od 1991. na bilo kojem poslu na kojem je radio.

Milina tvrdi da policajci nisu imali nikakvo naređenje za nasilje.

– Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava”, rekao je.

Kazao je također da su suspendirani policajci postupali unutar radnog vremena te da će se u postupku utvrditi zašto nisu nosili propisane odore.

– Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno koje treba biti prema svakoj osobi. Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske, rekao je.

Izvijestio je da su policajci udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti i da taj slučaj šteti hrvatskoj policiji. Protiv tih policajaca dosad se nisu vodili disciplinski postupci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SVOJ STIL BIH OPISAO KAO JEDAN MEĐU GORIMA: Isak Šabanović je taj dio posla povjerio stručnjacima

How To Create A Great Body, Second Edition