in

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Slatka-Tajna.Eu

Više od 130 zemalja svijeta usuglasilo se  s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Velike kompanije plaćat će minimalno 15 posto poreza i bit će im teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su podršku američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostava, prvi put u historiji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta”, rekao je Biden u saopćenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters.

OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuDogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

“ Napravili smo novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi”, rekao je njemački ministar finansija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mini palačinke kojima nećete moći odoljeti!

Pjanić danas nije nastupio, ali je svim srcem bio uz Zmajeve: Oglasio se Mire nakon pobjede