in

Njemački izvoz pao u augustu prvi put od početka pandemije

Slatka-Tajna.Eu

Njemački izvoz pao je u augustu prvi put od početka pandemije zbog problema u nabavi i nestašice sirovina, izvijestio je statistički ured Destatis.
Njemačka je u augustu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima izvezla robu u vrijednosti 113 milijardi eura, za 1,2 posto manje nego u julu, pokazuje izvještaj Destatisa.

Vrijednost izvoza smanjila se na mjesečnom nivou prvi put od aprila prošle godine kada su vlade počele uvoditi stroge mjere kako bi zakočile širenje koronavirusa.

Uvoz robe porastao je pak 3,5 posto, na 100,1 milijardu eura.

Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom pao u augustu za 26,6 posto u odnosu na juli, na 13 milijardi eura.

Njemačke izvoznike, posebno u ključnom automobilskom sektoru, teško pogađaju poremećaji u nabavi, nestašica sirovina i kontejnera i zastoji u lukama, koji su već rezultirali snažnim rastom cijena, a pogodili su i potražnju.

Narudžbe u njemačkoj industriji pale su tako u augustu, odražavajući dvocifreni pad potražnje iz zemalja izvan eurozone.

U poređenju s prošlogodišnjim augustom, kada je svjetska ekonomija bilo u dubokoj krizi zbog pandemije covida 19, pokazuje rast njemačkog izvoza za 14,4 posto, te uvoza za 18,1 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvoz robe u SAD porastao je u odnosu na prošlogodišnji august 22,4 posto, na 9,4 milijarde eura. Izvoz u Kinu uvećan je daleko skromnijih 4,4 posto, na 7,6 milijardi eura.

Najviše je robe Njemačka uvezla iz Kine, u vrijednosti 11,4 milijarde eura, za 20,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Uvoz iz SAD-a porastao je 12,3 posto, na 6,3 milijarde eura.

Izvoz u zemlje EU-a uvećan je 15,7 posto, na 55,7 milijardi eura. Uvoz je pak porastao 11,2 posto, na 47 milijardi eura.

Njemačka trgovinska komora nedavno je procijenila da će njemački izvoz ove godine porasti osam posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prije deset godina otkrila sam prve simptome karcinoma, danas sam potpuno zdrava žena

Mladić iz Tomislavgrada dominirao u pobjedi BiH nad Srbijom / Bljesak.info