in

“Ne razmišljam hoće li me neko prodati, omladinska škola je strahovito bitna, ovi igrači mogu više”

Slatka-Tajna.Eu

RAZGOVARAO: Adnan PLOČO

Tomislav Ivković, legendrani hrvatski golman od ove sezone je šef stručnog štaba Željezničara. Hrvatski stručnjak je preuzeo Želju u trenutku kada je klub bio na ivici, da možda čak bude i ugašen, ali se prihvatio posla. U nekim utakmicama Željo je igrao ispod svojih očekivanja, u nekima bio dobar, a posljednja utakmica protiv Borca na Gradskom stadionu (1:1 op.a.) pokazala je da se navijači Želje imaju čemu nadati.

Naš novinar u društvu Tomislava Ivkovića
/223106472/adxp_sportske_introImage

Željo je odigrao zrelo, pametno i samo malo je nedostajalo da Plavi osvoje tri boda na vrućem gostovanju. Nakon utakmice trener Plavih je dao izjavu u kojoj je pohvalio atmosferu na stadionu, dolazak Vice Zeljkovića (predsjednik N/FSBiH) i Milorada Dodika (član predsjedništva BiH) na utakmicu, te suđenje Frane Jelića iz Širokog Brijega, iako su mnogi bili nezadovoljni suđenjem ovog arbitra, smatrajući kako je oštetio Željezničar.

Ta izjava izazvala je dosta bure na forumima, društvenim mrežama, ali i u svakodnevnim razgovorima. Jedni su tvrdili da je Ivković bio sarkastičan, drugi da je ozbiljno mislio i upravo smo to pitali trenera Želje na početku razgovora za Sportske.ba.

– Mene fascinira u ovoj državi koliko navijači vole svoje klubove, ali i koliko respektuju Željezničar. Na svakom stadionu budu skoro 1000 gledalca više kada gostuje Željo. I u bivšoj Jugi (Jugoslavija op.a.) Željo je svima bio drugi klub. Prvo ja živim od ambijenta, euforije, pratim sve sportove, čitam. Znam da je gospodin Milorad Dodik veliki navijač Igokee. U jednom momentu sam slučajno vidio da je on na tribini. Fascinirala me njegova energija i navijanje, jer su u jednom momentu svi u toj loži ustali i počeli navijati. Pitao sam se je li moguće da čovjek navija? On navija za Borac, pokazuje tu euforiju. Mene ne zanima Dodik kao političar, već kao čovjek. Nogometno i ljudski me iznenadila njegova reakcija. Dolaskom predsjednika N/FSBiH na našu utakmicu smatramo da su nam dali na značaju. Nije otišao predsjednik Saveza gledati Zrinjski i Široki Brijeg, nego našu utakmicu. Bez obzira što i on navija za Borac, mogao je otići na neku drugu utakmicu, a ne na našu. Super korektno došao poslije utakmice, upoznali se, pružili ruku. Ja govorim nogometnim jezikom. Nikada neću doći u situaciju da opsujem sudiji i napravim neku glupost. Ako bi ja u onakvoj utakmici brojao sudiji krvna zrnca, da li mi je svirao ili nije tri prekršaja manje… To su gluposti. Onda ja ne gledam utakmicu, ne vodim utakmicu,ne vodim ekipu – kazao je između ostalog Ivković i objasnio izjavu nakon utakmice protiv Borca.

Trener Željezničara kazao je da ne razmišlja o sudijama, da li će ga neko eventualno prodati… Ne zanimaju ga priče o namještenim utakmicama, jer ne vjeruje u to. Smatra da su te priče glupe, ali postoje. Mišljenja je da se treba ulagati u trenere, igrače, infrastrukturu i da svi trebaju raditi na poboljšanju bh. fudbala. Da su omladinske škole ključ za uspjeh klubova sa ovih prostora. Legendarni golman otkrio je i kako je raditi sa Armandom Marenzzijem u stručnom štabu Željezničara. Govorio je Ivković i o početku karijere Cristiana Ronalda kada su bili zajedno u Sportingu iz Lisabona, zatim o tome kako ga je razočarao Michele Platini, ali i o čuvenoj utakmici protiv Nizozemske na Maksimiru, kada je publika zviždala na himnu Jugoslavije, a otkrio je i šta ga je pitao Marco van Basten. Zanimljiv detalj iz Ivkovićeve karijere je i činjenica da je igrao utakmicu u kojoj je “fudbal umro”. Na tribinama su bili svi u crnom, na atletskoj stazi je bio mrtvački sanduk, a Ivković nam je otkrio o čemu se zapravo radilo. Svakako neizostavna tema je bio Željezničar, planovi za budućnost, a trener Plavih nam je otkrio koje su mu to neostvarene želje kao igraču, a koje kao treneru.

U nastavku pogledajte kompletan razgovor sa Tomislavom Ivkovićem, trenerom sarajevskog Željezničara.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novi investitor u Cazinu zaposlit će 90 radnika

RASKINULI TEODORA I NINO?! Fanovi razočarani, svi se pitaju šta je razlog