in

U kojim zemljama se najbrže dolazi do posla nakon školovanja

Slatka-Tajna.Eu

Više od 95 posto mladih uspjelo je da tokom prethodne godine nađe posao odmah po završetku školovanja u pojedinim regionima Češke, Holandije i Njemačke, pokazuju podaci Eurostata.

Kako je nezahvalno u okviru Evropske unije porediti same države, zbog brojnih razlika, Eurostat u određenim pitanjima odlučuje da posmatra regione. Na osnovu toga uviđa se da uz jednu regiju na sjeveru Češke i dvije u Holandiji, čak pet regija u Njemačkoj ima visok procenat zapošljivosti tek svršenih studenata.

Koliko se sami regioni u okviru jedne zemlje mogu razlikovati, najbolje pokazuje Italija. U Kalabriji na jugu zemlje je do posla došao svaki treći diplomac, dok je u Bolcanu na sjeveru stopa zapošljivosti ovog kadra 85 posto. Slična situacija se uviđa i u Grčkoj i Španiji.

Sve tri regiona u Hrvatskoj se nalaze između 73 i 75 procenta zapošljivosti tek svršenih studenata, što ove regione stavlja u gornju polovinu država članica EU po ovom pitanju.

Najnižu stopu u cijeloj EU ima već pomenuta Kalabrija, a najvišu Srednja Frankofonija u Bavarskoj (Njemačka) u kojoj je jedino ostvarena puna zaposlenost ovih ljudi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPoslije Kalbrije, najnižu stopu ima Periferija Središnja Grčka od 32 procenta, a najviše diplomaca svoj posao u ovoj državi nađe u Atici, ali posmatrano među ostalim regionima, tih 57 procenta ovaj kraj oko Atine smješta među one s najnižom stopom, prenose agencije.

Ukupno gledano, više od trećine regiona ima zaposlenost ove kategorije stanovnika veću od 80 posto u prethodnoj godini, dok je u oko četvrtini regiona ona ispod 60 procenata.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako da održavate tepihe u toku hladnih dana

FK Sarajevo izmirio dugovanja prema JU “Centar za sport i rekreaciju”