in

Tužioci poručuju: Dokazat ćemo da Alisa Mutap nema ameziju

Slatka-Tajna.Eu

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje u slučaju Zijad Mutap i drugi. Tužioci poručuju, između ostalog, da će dokazati da Alisa Mutap nema ameziju. Odbrana odgovara, optužnica nije kredibilna, Tužilaštvo nema ni djelo, ni osobu kojoj su prema optužnici pomagali optuženi.

Tužilaštvo će dokazivati da je petorka na čelu sa Zijadom Mutapom, prikrivala i fingirala dokaze i činjenice s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić nastradao.

Prikrivanje dokaza

“I to po prethodnom dogovoru na način da je Mutap Zijad u više navrata ostvarivao kontakt sa više osoba, među kojima i sa osobama grupe za organizovani kriminal Hasanom Dupovcem i Alisom Ramić, ranije Mutap i Barić Josipom Barićem, te su isti po njegovim uputama i u dogovoru sa njim, te samostalno, u cilju prikrivanja dokaza i počinioca neovlašteno bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze, snimke videonadzora sa objekata lociranih na Ilidži”, kazao je Oleg Čavka, tužilac Tužilašva BiH.

Tužilaštvo tereti optužene i da su, između ostalog, navodili policijske službenike MUP-a KS da potpisuju akte koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, te da su takve dokumente dostavljali vještacima FUP-a i MUP-a KS.

“Ogromna većina dokaza, čak i onih predloženih uz optužnicu ili pokazuje netačnost navoda optužnice, ili dovodi u pitanje kredibilitet dokaza”, navela je Nina Kisić, advokat odbrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Goran Dragović, advokat odbrane je rekao: “Da bi se radilo o krivičnom djelu kakav je organizovani kriminal, mora biti cenzus, a to je da je krivično djelo kažnjivo sa najmanje tri godine zatvora. Mi ovdje ne znamo u kom krivičnom djelu su naši branjenici pomagali, i kojem to učiniocu, ne znamo ni ko je učinioc, ni koje je kivično djelo”. 

“Kako ih nije stid?”

Svih pet branilaca uložilo je prigovor na nadležnost Suda, sudija Branko Perić zatražio da i Tužilaštvo i odbrana na sljedećem ročištu dostave dokaze o ovom pitanju, kako bi se nadležnost razjasnila.

“Čuli smo od obrane Josipa Barića kako su oštećeni u ovom slučaju samo pet optuženih. Ja ne znam kako ti ljudi nemaju srama. Kako ih nije stid? Ne moraju imati saosjećanje prema našoj porodici, ali da ne saosjećaju sa tim ubijenim djetetom, to je nečije dijete”, kazala je Arijana Memić, sestra nastradalog Dženana.

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar, a dinamiku suđenja diktiraće zdravstveno stanje Alise Ramić. Prvi od 88 svjedoka biće Muriz Memić. Biće izneseno i 166 dokaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRVI PUT U PRAGU: Lejla i Tarik Filipović obilaze turističke atrakcije i slave

Sarajevo Marketing Summit: Content je kralj, ali i test za sve marketing timove