in

Moja savjest je čista! Neka tuže ako misle da radimo protuzakonito

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da je smijenio dva člana Uprave zagrebačkog holdinga jer je njegova dužnost i mandat djelovati kada stvari ne funkcioniraju, te je potvrdio da se povlače Darko Richter i Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak.

– Moja dužnost i moj mandat koji sam dobio od građana je da djelujem kada stvari ne funkcioniraju. To je moja odgovornost prema građanima i upravljanju ovim gradom. S obzirom na to da je Holding velik i kompleksan sustav, ono što je nužno da bi se dogodila reforma Holdinga bitno je da cjelokupna Uprava dobro funkcionira, uz podršku Skupštine i Nadzornog odbora. Tu je bilo napetosti od početka, bivših članova Uprave i NO, međutim takve napetosti nisu rijetkost ni u drugim poduzećima. Nakon što smo na javnom natječaju izabrala tri nova člana Uprave i nakon što se oni nisu informirali o ključnim temama vezanim za poslovanje Holdinga od starih članova Uprave, nakon što ih se nije uključivalo u donošenje ključnih odluka morali smo intervenirati. To se ne može tolerirati, rekao je Tomašević.

– Od ostalih tri člana Uprave u najkraćem roku očekujemo prezentaciju plana poslovanja za sljedeću godinu, koji će onda biti prezentirana javnosti i Skupštini.

– Što se tiče bloga koji je izašao, ja iz pozicije gradonačelnika, iz perspektive svih objeda, ne mislim komentirati. Ne mislim da je to moja uloga niti da na to trebam trošiti vrijeme. Mi smo im dali povjerenje, i ove stvari koje izlaze van više govore o njima nego nama. Šire se različite objede o nama i optužbe da želimo koristiti Holding za vlastite financijske interese, ja potpuno odbacujem takve optužbe. Mogu reći bilo kome, ako ima bilo kakve optužbe i misli da smo napravili bilo što protuzakonito, neka tuži. Moja savjest je čista, moja odgovornost je i dalje velika, moja odlučnost je čvrsta, rekao je Tomašević te odbacio optužbe da su radili koruptivne radnje.

Zagrebački gradonačelnik potom se osvrnuo na situaciju u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

– Što se tiče Srebrnjaka, danas su postale poznate javnosti i meni nove izjave iz prošlosti doktora Richtera i on se, s obzirom na situaciju da je ovo postao uteg da bi mogao upravljati bolnicom, povukao iz postupka imenovanja ravnatelja. Isto tako, cijelo Upravno vijeće koje sam ja imenovao je, s obzirom na situaciju podnijelo ostavke. Oni će ih javno komunicirati. U najkraćem mogućem roku ćemo imenovati novo UV koje će pokrenuti novi natječaj za ravnatelja, rekao je Tomašević.

Upitan za navode u Samodolovom blogu, gradonačelnik je odgovorio novinarima:

– Puno je u njemu informacija i interpretacija koje nisu točne. Ja da idem obrazlagati, samo će se stvari nastaviti. ja zato nema ni vremena. Okrenut sam budućnosti Holdinga i Zagreba. Opet, ukoliko postoji bilo što da smatraju bivši članovi Uprave da je bilo protuzakonito, neka pokrenu sudske postupke, mi smo za to spremni odgovarati. Neka netko da konkretnu optužbu kako je netko koristio svoj utjecaj za poslovni interes, dodao je Tomašević.

– Ovo su sad optužbe i na nas da smo u sukobu interesa, da želimo koristiti gradsko poduzeće za vlastite interese. Ja sam se kandidirao da izvučem gard iz katastrofe u kojem je ostavljen, da ga stabiliziramo i da se počne razvijati i to ćemo učiniti. Bez obzira što neki žele da ova trakavica traje, ja se na to neću spuštati. Nismo imali druge nego da razriješimo Nadzorni odbor koji nije radio svoj posao. Mi ćemo se uvijek u svim gradskim poduzećima zalagati za jak nadzor nad Upravom. Trebali su nam ljudi koji znaju sustav i koji će ga stabilizirati. Mi smo uskladili vizije oko reforme, ali što se tiče modela upravljanja gdje se nove članove Uprave ne informira o ključnim odlukama, to nećemo tolerirati.

– Dario Juričan koliko ja znam nikad nije bio na sastancima Uprave Holdinga. To pitajte njega, ali to očito nije bio sastanak uprave.

– Nije tajna da je likvidnost Zagreba i Holdinga otežana. Bavimo se time i s financijskim institucijama i s državom. Više od 100.000 milijuna kuna duga mjesečno smo vratili državi. Mi smo 230 milijuna kuna duga vratili državi, duga koji je nastao prije nas.

Novinari su ga pitali i o navodnoj ovrsi koju će navodno pokrenuti Pripuz.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ako misli da ima pravnu mogućnost za ovrhe, to je to. Uprava treba stabilizirati poslovanje i da se dospjele obveze počnu izvršavati u redovnom planu. Za restruktuiranje je potrebno da nema sukoba na svim relacijama. To ne može funkcionirati i ja to neću tolerirati, rekao je gradonačelnik.

Novinari su ga pitali i za optužbe da su Nadzorni odbor i Bajakić trebali imati veće ovlasti nego Upravno vijeće.

– To nije točno. Što se tiče slobodnih ruku, bivši gradonačelnik je donio odluku da je za svaku zapošljavanje pa i čistačice, potrebna njegova suglasnost. Ja sam tu odluku ukinuo.

Što se tiče izvanredne sjednice Skupštine, poručio je zastupniku Hermanu da provjeri Poslovnik i koji su rokovi za izvanrednu sjednicu.

Upitan je li Bajakić u sukobu interesa, Tomašević je poručio:

– Očekivali smo da Uprava Funkcionira kao tim. Izabrali smo ljude koji su izabrani na natječaju, to su bili najbolji ljudi. Ne može se desiti da u takvoj firmira stvari ne funkcioniraju. Budući da ih se nije uključivalo u odluke, donijeli smo odluku koju smo bili dužni donijeti.

– Moj suprug i gospodin Bajakić se ne poznaju i nikad nisu surađivali. Optužbe su apsurdne, dodala je Danijela Dolenec.

– Za nas su sve ove optuže apsurdne, rekao je Tomašević.

Upitan misli li da dobro vlada situacijom u Zagrebu i drži li sve konce u rukama, gradonačelnik je rekao:

– Mi iz svih tih situacija učimo lekciju. Tamo gdje napravimo grešku, vrlo brzo učimo i ispravljamo. Imamo stretgiju kako da dođemo do onog što smo građanima obećali. Očekujemo suradnju svih onih kojima damo povjerenje, kad oni to povjerenje iznevjere, više neće biti na tim pozicijama, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HP Show i elektronska muzika: Poznata imena u našem studiju – Hayat Production

SKANDALOZNO! Ana Nikolić od obdaništa pravi cirkus: Odvaljena od alkohola došla po ćerku u vrtić!