in

HRT: Objava dobitnika Nobela za mir

Slatka-Tajna.Eu

Švedska akademija u Stockholmu objavit će u 11 sati dobitnika Nobelove nagrade za mir. Među favoritima su organizacije za zaštitu slobode medija, čelnici bjeloruske oporbe i aktivisti za klimu.

Među 234 nominirana su kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska i tinejdžerska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg. Na popisu je i 95 organizacija. Među njima su WHO, Black Lives Matter, NATO i Reporteri bez granica. 

Premda ih se prije smatralo favoritima, kandidaturama Svjetske zdravstvene organizacije i Covax sheme za podjelu cjepiva naštetila je spora distribucija cjepiva siromašnim zemljama.

Ovogodišnji broj nominiranih treći je najveći od 1901. Dosadašnji rekord od 376 kandidata bio je 2016. godine.

Ugled prestižne nagrade zadobio je posljednjih godina velik udarac jer je jedan od laureata, etiopski premijer Abij Ahmed, upleten u rat. Druga laureatkinja, Aung San Suu Kyi iz Mjanmara, optužena je da brani pokolj pripadnika muslimanske manjine Rohindža. Prošle godine dobitnik je bio Svjetski program za hranu (WFP).

Nagađa se da su sada na redu aktivisti za klimu s obzirom na to da se u svijetu događa sve više smrtonosnih vremenskih katastrofa, od toplinskih udara od kojih se topi asfalt do bujičnih poplava i neukrotivih šumskih požara. To je najvažnije pitanje u ovome trenutku, rekao je povjesničar Nobela, Asle Sveen.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Drugi stručnjaci misle da je došlo vrijeme za organizacije koje se bore za slobodu medija i prava novinara poput Reportera bez granica i Odbora za zaštitu novinara. Nenasilna oporba bjeloruskom autokratskom režimu na čelu sa Svetlanom Tihanovskom također se smatra mogućim laureatom.

Imena laureata tajna su do posljednjeg trenutka, no Nobelova zaklada već je objavila da se svečana dodjela nagrada i domjenak koji se održavaju u Stockholmu u prosincu za laureate za znanost i književnost ove godine neće održati zbog pandemije. Kao i prošle godine laureati će preuzeti nagrade u svojim domovinama.

Još nije donesena odluka hoće li se u Oslu održati svečana dodjela nagrade za mir. Ovogodišnji dobitnici bit će nagrađeni s 10 milijuna švedskih kruna, što je malo manje od milijun eura. Ako ih je više u jednoj disciplini, taj će iznos podijeliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BILI SMO VELIKI RIVALI Miroslav Ilić priznao sve o odnosu sa Šabanom!

Što je zajedničko Putinu, Kebi, Faruku Hadžibegiću i Ivi Gregureviću? / Bljesak.info