in

FUZIP:U septembru povećan broj nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera

Slatka-Tajna.Eu

Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku septembra 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.902 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je kod 57 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 57 prekršajnih naloga u iznosu od 91.400,00 KM. Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera izrekli 411 rješenja o otklanjanju nedostataka. Također su izdata i četiri rješenja o zabrani rada, te 55 upozorenja. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom kantonu (547) i Kantonu Sarajevo (372).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u septembru izvršili 124 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrdili šest prekršaja, što podrazumijeva izdavanje šest prekršajnih naloga u iznosu od 11.000,00 KM, te izdali 17 rješenja o otklanjanju nedostataka,četiri rješenja o zabrani rada i 55 upozorenja.

Analizom ishoda izvršenih nadzora konstatuje se fokus inspekcijskih organa na provođenju preventivnih i korektivnih mjera, kroz koje su postupajući inspektori subjektima nadzora ostavili mogućnost otklanjanja uočenih nedostataka i usklađivanja poslovanja s propisanim mjerama. Također je evidentiran i nešto manji broj uočenih prekršaja u odnosu na prethodni mjesec. Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH. Napominjemo, kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000,00 – 10.000,00 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500,00KM do 2.000,00 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000,00KM do 8.000,00KM; za fizička lica od 100,00 KM do 2.000,00 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH. Apelujemo na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz FUZIP-a.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Što je zajedničko Putinu, Kebi, Faruku Hadžibegiću i Ivi Gregureviću? / Bljesak.info

”Zmajevi” u misiji Kazahstan: Osiguran direktan prijenos