in

DODIK JE OVO SIGURNO ZNAO, ALI JE MUDRO ŠUTIO: Srbija ipak s državom BiH mora potpisati sporazum o gradnji aerodroma u Trebinju

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/10/dodik_vucic2_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/10/dodik_vucic2_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2e3025″}]

Iako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik s ponosom isticao kako će entitet Republika Srpska sa Srbijom graditi aerodrom u Trebinju, koji će u potpunosti finansirati Srbija, ništa neće moći bez odobrenja i aminovanja države Bosne i Hercegovine.

Tome svjedoči Nacrt memoranduma kojeg je pripremilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čijem čelu je Vojin Mitrović (SNSD), u ime BiH memorandum će potpisati Vijeće ministara, odnosno predsjedavajući Zoran Tegeltija nakon izglasavanja te odluke.

Godinama, a naročito posljednjih nekoliko mjeseci vlast u RS-u je najavljivala kako će bez pitanja države BiH sa Srbijom krenuti u izgradnju ovog velikog projekta. To je sporno zbog same kategorizacije zemljišta koje je poljoprivredno, a odluka Ustavnog suda BiH i poljoprivredno zemljište, kao i šuma j eisključivo u državnom vlasništvu. Evidentno je da niži nivo kao što je entitet ne može mimo države voditi i potpisivati odluke za investicije kakva je aerodrom u Trebinju, piše Klix.

U Nacrtu memoranduma između BiH i Srbije definisani su detalji saradnje na ovom projektu uz poštivanje zakonodavstva strana potpisnica u trenutku potpisivanja sporazuma. Nakon potpisivanja sporazuma bit će formirana međudržavna radna grupa koja će pratiti sve aktivnosti.

alt

Podsjetimo, gradnja aerdroma planirana je 14 kilometara od Trebinja, a planirano je da se prostire na 300 hektara. Početna vrijednost projekta procjenjuje se na 50 miliona eura, a aerdromom će nakon izgradnje upravljati Srbija.

 alt

Kritike za ovaj projekat upućivane su i zbog činjenice da nedaleko od Trebinja postoji nekoliko izuzetno frekfentnih aerdroma poput Dubrovnika ili Tivta, a ne treba zanemariti ni postojanje aerdroma u Mostaru pa se postavlja pitanje gdje je ekonomska opravdanost.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Peckanje ne prestaje: Ceca i Bosanac u klinču: Sad se posvađali oko književnog jezika

NAKON VIJESTI O VEZI PETRA GRAŠE I HANE HULJIĆ: Danijela Martinović pokazala koliko je hrabra