in

U SARAJEVU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „ZELENA ENERGIJA IZ OTPADA UZ SMANJENJE CO2“

Slatka-Tajna.Eu

Međunarodna konferencija „Zelena energija iz otpada u smanjenju CO2“, održana je u Sarajevu u organizaciji Fabrike cementa Lukavac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, na konferenciji se okupilo više od 200 predstavnika iz građevinske industrije, proizvodnje cementa, predstavnika vladinog i nevladinog sektora, kao i obrazovnih institucija. Na konferenciji za medije, eminentni stručnjaci iz Austrije, Srbije, i BiH istakli su kao glavnu temu poticaj promjena u oblasti zbrinjavanja i ponovnog iskorištavanja otpada u BiH i regiji, te skretanje pažnje na važnost zelene energije.

„Mislim da trenutnu situaciju moramo preokrenuti u našu korist, da je ne posmatramo kao problem već kao priliku. Mi smo zadnjih pet godina radili na supstituciji alternativnih goriva, a trenutno smo smanjili nivo CO2 za 10 posto, a plan je da taj procenat dovedemo na 25 posto“, ističe Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

Fabrika cementa Lukavac već 20 godina od svoje uspješne privatizacije, prati standarde rada Evropske unije. „Fabrika cementa Lukavac ne samo da je najmodernija fabrika ove vrste proizvodnje u BiH, već najmoderniji centar u Evropi. Želja nam je da lokalni nivoi budu samoodrživi, ali ako lokalna zajednica ne može preuzeti tu ulogu, mi kao proizvođači moramo imati standard kako da brinemo o zaštiti okoline“, naglasio je Harald Fritsch, predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG iz Austrije.

Prema Agendi 2030, kompletna Evropa bi trebala zamijeniti upotrebu nafte, uglja i plina zamjenskim alternativnim gorivima, što mnogi stručnjaci smatraju novom industrujskom revolucijom.

„Ovakvi procesi moraju biti vođeni na nivou države, kakva je praksa u regiji. Nažalost u BiH ne postoji veliko interesovanje za realizaciju ovog projekta na nivou države, a mnogi stručnjaci smatraju da će privatni sektor biti nosilac ove tranzicije“, upozorio je Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Cementna industrija Srbije već 10 godina koristi alternativna goriva, i bilježimo supstituciju od 40 posto ali i to nije dovoljno. Ovakve promjene moramo rješavati globalno a implementirati lokalno“, naglasila je Dejana Milinković, direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije“.

Kreiranjem samoodrživih sistema na nivou lokalne zajednice, znatno bi se ubrzala efikasnost ovog procesa „Gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje su dva jako povezana sektora. Bitno je oba segmenta jačati na nivou svake lokalne zajednice, i imati mogućnost snadbijevanja tim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje ali i smanjenja otpada prilikom proizvodnje“, obrazložio je Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom sa Montan univerziteta Leoben iz Austrije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AMELA ZUKOVIĆ GOSTOVALA U FRANKFURTU: Sin Alis mi je savjetovao da pjevam sa vizirom

Kraj serije Italijana, Španija u finalu Lige nacija