in

Trikovi za zimnicu zbog koje će vam zavidjeti

Slatka-Tajna.Eu

 

Pripremanje zimnice je ozbiljan i veliki posao, treba poštovati osnovna pravila i sve korisne savjete, da bi vam se uložen trud isplatio. Osim što ćete koristiti odgovarajuće kuhinjske aparate i posude, u samu pripremu unesite i mnogo ljubavi – uspjeh je zagarantiran

 

Efikasna i kvalitetna priprema zimnice danas je mnogo lakša, jer su nam na raspolaganju kuhinjski aparati koji rade za nas, u trenu i bez greške. Ne morate imati šporet na drva, dovoljan je i električni gril roštilj, da biste ispekli svu papriku za ajvar, a potom je samljeli u mlinu za meso i bili na pola puta do najukusnijeg specijaliteta po bakinom receptu. Dok će dehidrator pružiti priliku da osušite čajeve, začine, povrće za supe i čorbe, pa čak i voće koje volite, sve u isto vrijeme, jer posjeduje nekoliko pregrada koje mogu sušiti istovremeno.

– Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno prije pripremanja.

-Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno prije prerade, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

-I namirnice i posuđe koje koristite prilikom pripremanja zimnice, moraju da budu besprijekorno čisti, a ruke oprane prije početka svake nove faze rada.

-Za ukuhavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nehrđajućeg čelika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Čepovi za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba prokuhati prije upotrebe.

-Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crijevom, povežite ih odozgo i komadom krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crijevo.

-Dobar način za zatvaranje boca s kuhanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanca. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrtasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.

-Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

-Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji s ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se na površinu pekmeza i mermelade staviti sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

Kako pravilno sterilizirati staklene tegle i flaše

Prilikom pripreme zimnice obavezan korak je sterilizacija staklene ambalaže. Ovaj korak nikako ne smijete prekoračiti, jer ako flaše i tegle ne budu potpuno čiste, onda vam čitav trud propada.  Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a što je od svega najbolje, ne zahtijeva mnogo ni truda, ni vremena, ni vještine.

Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za suđe koji inače koristite, potom, kad se kratko ocijede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice. Treći i posljednji korak jeste da zagrijete rernu na maksimalno 100 Celzijevih stepeni, poredate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadolje, i stavite ih da se griju 15-20 minuta. Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i krenite na punjenje dok su tegle još tople.

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, te prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko “prokuhaju”, pa ih tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete izbjeći brisanje krpom, jer će toplota rerne osušiti preostalu vodu.

The post Trikovi za zimnicu zbog koje će vam zavidjeti appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DANAS FUNKCIONIŠU DOBRO: Ana i Ceca bile u svađi

Manchester United u Milanu pronašao zamjenu za Pogbu? / Bljesak.info