RTL Potraga objavila je snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane.

Snimci brutalnosti izazvali su brojne reakcije a na svom Twtiter profilu oglasila se i Jadranka Kosor bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

“Prizori mlaćenja izbjeglica na granici izazivaju tjeskobu i gađenje ali i strah zbog mržnje koja se ne smije prešutjeti. Odgovoriti se mora i odgovarati“, napisala je Kosor.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je danas kako je oformljen stručni tim koji će utvrditi što se dogodilo i dodao da se ne osjeća odgovornim.

U emisiji Potraga na RTL-u objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima osobe s fantomkama tuku migrante i tako ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Na snimku se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Ovo je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

“Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u toku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je van Dijken.