Categories: Estrada

RAMIZ REDŽEPOVIĆ OSTAVIO TRAG NA ESTRADI PA NESTAO: Od supruge Bobane se nisam razveo zbog vjere

Puno je aktuelnih pjevača i pjevačica, pa i onih “od skandala”, o kojima bi bilo interesantno pisati, ali, lijepo se je sjetiti i onih koji su ostavili neki trag na estradnom nebu a potom “nestali”.

Pjesmom “Kome ezan i tekbiri”, sada već davne 1994. godine, bosanskoj publici se predstavio Ramiz Redžepović i, kako je to popularno reći, na velika vrata kročio na bh. muzičku scenu. Na tom albumu se izdvajala i pjesma koja je bila kafanski hit tog vremena, a i danas je rado slušana i prepjevavana “Ali tebe nema”, kao i strogi zabavnjak “Kad se sjetim”, kojom je pjevač pokazao pjevačku fleksibilnost i svestranost.

Neplanski u muzici

Od revije “Una”, iste godine dobio je “zlatne zvjezdice” za najbolji debitantski album i generalno svi, kako publika, tako i estradni djelatnici, su bili mišljenja da je, u startu, ušao u krug najboljih.

-Nikoga ne krivim, stalno sam pravio pogrešne korake, totalno neplanski sam uplovio u muzičke vode, iz čistog entuzijazma i iz ljubavi prema muzici – kaže nam Ramiz u telefonskom razgovoru.

– Od 1981. godine sam se profesionalno bavio muzikom, ali sam bio sretan što muziciram, što putujem i upoznajem gradove, djevojke, nisam razmišljao o tome da bih, možda, mogao da budem poznati pjevač i, uopšte o budućnosti, nisam puno razmišljao.

U to vrijeme, kako kaže, za njega turbulentno, u Sarajevo su stigli svi, danas manje ili više, poznati pjevači da prave karijeru. Ili se išlo u Beograd. A, Ramiz iz Sarajeva išao za Višegrad, Goražde, Banja Luku, Zvornik, Zagreb, Njemačku, Austriju…. i bio sretan.

-I ovo, sa tim prvim albumom i s pjesmom “Kome ezan i tekbiri”, desilo se spontano. Bio je rat, a u ratu sam izgubio bliskog rođaka čija me je bogibija inspirisala da napišem pomenutu pjesmu, ali, u Njemačkoj je bilo malo teško predstaviti se publici bez televizije i drugih medija. Pjesma je “prošla”, postala poznata, ali ja, kao izvođač, ostao sam skoro pa anoniman.

-Istina, mogao sam to iskoristiti, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, trebao sam doći u Sarajevo, snimiti novi album, ali, opet stoji pitanje da li bih uspio. Uz sav talenat i kvalitet, pjevač mora da posjeduje još nešto, da bi uspio. To nešto je teško opisati jednom riječju. Čovjek mora biti vispren, malo i dvoličan, malo i nepošten, malo i ekonom, i škrt, i proračunat, moderan…. stvarno je puno faktora, koji treba da se poklope, a tek na kraju, poslije svega, broji se i onaj talenat. Dobar primjer je Aca Lukas, mada mnogim njegovim simpatizerima nije jasno zbog čega im se sviđa taj “pjevač” i oni misle da je upravo zbog kvaliteta. Za mene se, istina, zalijepila neka “kemalovska” publika, a ja sam na nastupima volio pjevati i Merlinove pjesme, i Čoline, i Balaševićeve, one “džejovske”, samo ne Kemalove, tako da sam i sa publikom bio u nekom raskoraku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Tada se nije mogao vratiti u Sarajevo, u to vrijeme je imao dva zlatna dječačića, morao je ostati i raditi u firmi.

-Poslije sam dobio i trećeg sina, tako da sam se, takoreći, žrtvovao za porodicu. Naporedo s poslom u firmi, pjevao sam vikende, međutim, dolaze novi momci, moderniji, tetovirani, s porocima, što je popularno kod današnje publike (opet možemo navesti Acu Lukasa kao primjer), tako da su angažmani postajali sve rijeđi i ja sam se lagano gasio kao pjevač.

 Razveden šest godina

-Zadnjih deset godina radim u agenturi za transport novca, a već šest godina sam razveden od žene. Nikad nismo imali problem zbog različitih vjera, Bobana je dobra žena, moralna, pravedna, naš je razvod druge prirode i neka ostane u sferi privatnog.  Probudio sam ljubav i obnovio vezu iz mladih dana (Jasmininih mladih dana, ona je imala 18, a ja 30), iz vremena kada je Jasna počinjala da se bavi muzikom. Ona živi u Australiji, ona je divna žena, bio sam prošle godine kod nje, u Melburnu i imam namjeru da se preselim kod nje, ali, ova plandemija nam kvari planove, za sada. Sve je u Božjim rukama – govori on.

 “Vi pjevači ste šejtanovi mujezini”

U svakom slučaju, ne plače zbog karijere, naprotiv, misli da je sretan.

-Jednom mi je jedan hadžija rekao: “Vi pjevači ste, u stvari, šejtanovi mujezini”. Bio je u pravu 100%. Živim jednim normalnim, skromnim životom, sinovi su završili fakultete (najmlađi još nije) i veoma sam zadovoljan. Mišljenja sam da je najveća životna umjetnost, prava životna filozofija, naučiti biti zadovoljan u životu. To stvarno treba učiti, vježbati, i ko savlada tu “vještinu”, sretan je. Ko to ne nauči, nikad u životu neće imati mira i zadovoljstva, bez obzira na sve uspjehe, slavu i bogatstvo.

Razgovarala: Dženita Hasović-Mirvić

Redakcija

Recent Posts

Ako želite da budete srećni narednog dana, ove tri stvari radite uveče

Pripremiti se za dobar dan ne znači samo imati dosljednu jutarnju rutinu, iako je i…

26 minuta ago

Englez se sprema da istrči svoj 1.000 maraton

LONDON - Za većinu ljudi istrčavanje maratona je veliko dostignuće, ali ne i za Engleza…

38 minuta ago

JOVANA JEREMIĆ SE PREZNOJILA ZBOG LAPSUSA DEČKA DRAGANA TOKOM LAJVA: ”TAKO JE, KAKO JE”

Voditeljka Jovana Jeremić i njen dečko, biznismen Dragan Stanković, ovog jutra su domaćini Jutarnjeg programa…

58 minuta ago

Čelsi krenuo po Viktora Osimena

RIM - Fudbalski klub Čelsi zainteresovan je za napadača Napolija i reprezentativca Nigerije Viktora Osimena,…

3 sata ago

BOŽO VREĆO O SVOJOJ MAJCI: Samo kad ljubavi imate, Bog je u vama

Princ sevdaha Božo Vrećo poručio je pratiocima na Instagramu da je, prije puta domu – majčici za…

4 sata ago

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Naša zemlja se nalazi na visokom 4. mjestu ove značajne turistiške liste.  “Nakon užasnih, turbulentnih vremena…

4 sata ago