in

USVOJENA DEKLARACIJA EPP-a: Političari u BiH pozvani da sarađuju sa OHR-om!

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/10/bad92a9a1b9ca750cf3f60c5fd5fcfb1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/10/bad92a9a1b9ca750cf3f60c5fd5fcfb1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”715449″}]

Pozivamo Evropsku uniju i države članice da podrže Bosnu i Hercegovinu u provođenju 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, u skladu sa načelima EU-a i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, kako bi se pokrenuli naprijed prema statusu kandidata. Pozivamo lokalne vlasti i političke predstavnike da blisko sarađuju sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Uredom visokog predstavnika.

Ovo je navedeno u Deklaraciji EPP-a EU-Zapadni Balkan koja je usvojena danas u Sloveniji.

U Deklaraciji je ponovljena “snažna i nedvosmislena podrška vjerodostojnom procesu proširenja i pristupanju Evropskoj uniji za šest zapadnobalkanskih partnera”, a ponovljeno je i da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Naznačena je potreba zemalja Zapadnog Balkana za jačanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalnu stabilnost kao prioritetom, te da se suverenitet i integritet svake zemlje Zapadnog Balkana moraju u potpunosti poštovati.

U Deklaraciji je navedeno i da su se lideri EPP-a sastali u Ljubljani i dogovorili izjavu i o nekoliko tačaka. Prva od njih je da se mora ojačati povjerenje među partnerima sa Zapadnog Balkana – među svim političkim strankama i akterima, interno i eksterno, uključujući vis-à-vis EU.

Pominje se jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku– Cijeli proces integracije u EU je zajednička odgovornost – dodaje se, i ističe da odnosi moraju biti zasnovani i na iskrenoj i bliskoj saradnji.

Navodi se i da su uvjereni da EU mora krenuti ka održavanju redovnih samita EU-Zapadni Balkan.

– Pozivamo na povećanje prisustva EU na terenu – uključujući posjete, misije i predstavništva – i istovremeno ohrabriti naše partnere sa Zapadnog Balkana da upoznaju svoje kolege i zainteresovane strane u Briselu i širom Evropske unije – piše u Deklaraciji koja se dotakla i svake pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

– Potrebna je jača regionalna otpornost prema trećim akterima, čiji su interesi i akcije često suprotstavljene vrijednostima EU i politici integracije u EU. EU treba jasno pozicioniranje u odnosu na konkurente poput Kine, Rusije, Turske i drugih; koordiniraniji pristup sa SAD će biti od velike pomoći – navedeno je.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dara Bubamara ne može da dođe sebi zbog smrti oca, objavila prepisku sa njim koja kida dušu

‘Đokoviću, cijepi se ili nećeš igrati na Australian Openu’ / Bljesak.info