in

Uskoro počinje docjepljivanje trećom dozom

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic/Dusko Jaramaz/Patrik Macek/Zeljko Lukunic / PIXSELL/Shuttrstock

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 1074 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 19 osoba. Na bolničkom su liječenju 823 pacijenta, među kojima 107 na respiratoru. Potkraj ovog ili početkom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj počinje docjepljivanje trećom dozom cjepivima Pfizera i Moderne. Tretirat će se na dva načina: kao regularna i kao booster doza. 

– Treća doza se preporuča imunokompromitiranima četiri tjedna nakon 2. doze, a treća booster doza se može dati svima koji su primili 1. i 2. dozu, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja u HZJZ-u. 

“Na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izmijenjene su odluke koje se odnose na obvezu testiranja u zdravstvenom sustavu i djelatnosti socijalne skrbi, na način da se rok važenja potvrda kojima određene kategorije osoba mogu dokazati preboljenje ili cijepljenje produžuje s devet na 12 mjeseci. To vrijedi za osobe kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19 na temelju PCR-a, brzog antigenskog testa. Vrijedi i za vjerojatne slučajeve, kao i za osobe koje su cijepljene jednom dozom unutar osam mjeseci nakon preboljenja”, objavio je načelnik Nacionalnost stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović na Twiteru. 

Ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je objavio da je prvog dana primjene obveznih COVID potvrda u zdravstvu 26 djelatnika bilo pozitivno na koronavirus, a od njih gotovo 7 tisuća samo 32 odbilo se testirati. Prosvjednici su i jučer bili ispred zagrebačkog KBC-a. Došla ih je tek nekolicina. Prosvjed je, uz prisutnost policije, protekao mirno, bez transparenata, agresivnih istupa i incidenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KRADE SE HRANA, NAKIT I LJUDI SU NEISPAVANI: Olja Vampirica nakon “Zadruge” iznijela detalje

Direktorica FIPA-e održala sastanak sa šeficom Trgovačkog ureda pri Ambasadi Kraljevine Španije