in

“Oružane snage čuvaju građane BiH sigurnim i daju značajan doprinos globalnoj sigurnosti”

Slatka-Tajna.Eu

Ambasada SAD u BIH

Sjedinjene Države, kao jedan od osnivača NATO-a, snažno podržavaju Oružane snage BiH i nastaviće to činiti i dalje, navodi se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) za komentar o odluci o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Odluku o smjeni je u utorak, 5. oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija, a smjena je uslijedila, kako su naveli iz Vijeća ministara, “jer je ministar prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja” kada je donio odluku o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, planirane od 9. do 16. oktobra ove godine.

Iz Ambasade SAD poručuju kako “Oružane snage čuvaju građane BiH sigurnim i daju značajan doprinos globalnoj sigurnosti”.

“Građani BiH trebaju biti ponosni na Oružane snage BiH”, navodi se u odgovoru za RSE.

Odluku o smjeni ministra, te imenovanju novog, mora potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH. Rad skupštine, odnosno učešće u donošenju odluka, bojkotuju političari iz entiteta Republike Srpske, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Ako PS BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra odbrane, predsjedavajući Vijeća ministara će odrediti koji zamjenik ministra će privremeno obavljati dužnosti ministra do imenovanja novog u postupku koji je predviđen zakonom, navodi se u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Nakon što je vježba odgođena, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra Podžića. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo “nepoštivanje Ustava BiH”.

Ministar Podžić je, nakon Dodikovog zahtjeva, kazao da vježba nije otkazana već odgođena zbog epidemiološke situacije i činjenice da je mali broj pripadnika Oružanih snaga vakcinisan protiv COVID-19.

Odluku da vježba bude odgođena podržali su i predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Opisali su je kao odgovornu i opravdanu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MARININA POSLJEDNJA ŽELJA! Pred smrt PREKLINJALA dužnike: Kad umrem, dajte pare mom Laći i Futi!

Ovo su najzdravije zamrznute namirnice