in

Novalić razgovarao s Misijom MMF-a

Slatka-Tajna.Eu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić  održao je online sastanak sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Alinom Iancu i njenim saradnicima.

Razgovarano je o ekonomskim pitanjima, situaciji u pogledu COVID-19, mjerama za pomoć budžetu FBiH, strukturalnim reformama, te daljnjem angažmanu MMF-a u BiH.

Federalni premijer upoznao je predstavnike MMF-a s ključnim mjerama koje je Vlada FBiH poduzela na ublažavanju negativnih zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije. U tom kontekstu je kazao da je Federalna vlada, od početka pandemije do danas, privrednom i zdravstvenom sektoru, te nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH dodijelila grantove u ukupnom iznosu od oko jedne milijarde konvertibilnih maraka.

Dodao je da u 2021. godini Federacija BiH bilježi značajan ekonomski rast, a da jedino još nije dostignut broj zaposlenih iz predpandemijskog perioda. Međutim, napomenuo je da je u septembru ove godine u FBiH bilo više od 4.100 novozaposlenih.

“Ekonomske rezultate koje postižemo ne upoređujemo s prošlom, nego sa 2019. kao dosad najuspješnijom godinom za privredu Federacije BiH. Recimo, ove godine BDP je u drugom kvartalu iznosio rekordnih 6,1 milijardu KM. Stalan je i rast pokrivenosti uvoza izvozom i danas je on dostigao 67 posto”, kazao je premijer.

U fokusu Federalne vlade, prema Novalićevim riječima, sada je donošenje Zakona o doprinosima i Zakona o dohotku kao bitnih propisa koji bi trebali pozitivno uticati na rast zaposlenosti i BDP-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










” Nama je saradnja s MMF-om važna, kako u finansijskom smislu, tako i u tehničkoj pomoći koju nam pružaju MMF-ovi stručnjaci. I dalje ostajemo otvoreni za svaki vid saradnje”,poručio je premijer Novalić predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Predstavnici MMF-a zahvalili su premijeru na prezentiranim podacima koji su im bitni za utvrđivanje budućih okvira saradnje.

Iskazana je i obostrana spremnost za nastavak uspješne saradnje, te je najavljeno da će započeti razgovori Vlade FBiH i MMF-a ubrzo biti nastavljeni.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EU reconfirms commitment to enlargement process

NOT VANIMY REAGUJE NA NASTUP WAJ WAJ-A *ONA BACA DONJI VES*