in

Izložba Putinove predsjedničke knjižnice predstavljena Hercegovcima / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru “Šantićevih večeri poezije” u Muzeju “Žitomislić” otvorena je izložba “Grof Sava Vladislavić”

Spomenuta izložba je iz predsjedničke knjižnice Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, posredstvom Veleposlanstva Rusije u BiH ustupljena Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a fotografije na izložbi su autentične s opisima na ruskom jeziku, priopćili su organizatori Srpsko prosvjetno i kulturnog društva “Prosvjeta “Mostar i Fondacija “Muzej Žitomislić”.

Direktor Fondacije “Muzej Žitomislić” Dejan Dilberović kazao je kako je značajno što se ova izložba prikazuje u Žitomisliću jer je Sava Vladislavić bio jedan od najvećih dobrotvora manastira Žitomislić i davao je velike priloge i poklone u vidu knjiga, ikona i crkvenih predmeta.

Foto: PR / Izložba iz Putinove predsjedničke knjižnice predstavljena Hercegovcima 

“Nažalost, mnogo toga nije sačuvano, ali ipak postoje povijesni tragovi po kojima se vidi da je Vladislavić imao posebnu naklonost prema manastiru Žitomislić kao i da je bio posebno vezan za Hercegovinu”, kazao je Dileberović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i predsjednik Glavnog odbora SPKD “Prosvjeta” Dragan Mastilović govorio je o liku i djelu grofa Save Vladislavića, koji je rođen 25. siječnja 1668. godine u Bosni i Hercegovini u Jaseniku kod Gacka u poznatoj vlastelinskoj porodici Vladislavića.

Školovao se u Dubrovniku gdje se počeo baviti trgovinom. Tu je upoznao ruskog diplomata grofa Lava Tolstoja, koji je ubrzo uočio njegove sposobnosti, a posebno njegovo dobro poznavanje političkih prilika u tadašnjim mletačkim i turskim posjedima na Balkanu i pridobio ga za rusku službu.

Foto: PR / Izložba iz Putinove predsjedničke knjižnice predstavljena Hercegovcima 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potom Vladislavić odlazi u Carigrad gdje je, pored trgovačkih poslova, stupio u rusku službu.

Vladislavić je cara Petra Velikog upoznao u Azovu 1702. godine, a nakon toga svoju političku i diplomatsku karijeru nastavlja u Moskvi, pa zatim opet u Carigradu, odakle godinu kasnije donosi Petru Velikom tajni diplomatski spis pod naslovom “Tajni opis Crnog mora”.

“Sava je u Moskvi postao miljenik i savjetnik cara Petra Velikog, a potom i njegove nasljednice carice Katarine i osoba od njihovog najvećeg povjerenja. Najpovjerljivije i najosjetljivije političke i diplomatske misije povjeravane su upravo Savi Vladislaviću”, kazao je Mastilović.

Foto: PR / Izložba iz Putinove predsjedničke knjižnice predstavljena Hercegovcima 

Titulu grofa stekao je 1725. godine, a zbog brojnih diplomatskih uspjeha i drugih usluga koje je učinio ruskoj imperiji Sava je od Petra Velikog i Katarine darovan brojnim imanjima, dvorcima i trgovačkim privilegijama.

To mu je omogućilo da izdašno pomaže pravoslavne crkve i manastire, posebice po Hercegovini i Crnoj Gori i tako stekne epitet velikog dobrotvora. Knjige i ostale crkvene predmete koje je Sava slao iz Rusije i danas se čuvaju u nekim crkvama i manastirima.

Umro je 17. lipnja 1738. godine u Sankt Peterburgu gdje je i pokopan u carskoj grobnici, u kripti Blagovještanske crkve Lavra Aleksandra Nevskog.

Izložba “Grof Sava Vladislavić” otvorena za javnost do 25. listopada.

Foto: PR / Izložba iz Putinove predsjedničke knjižnice predstavljena Hercegovcima 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EDITA ARADINOVIĆ SE ODREKLA MNOGIH STVARI U POSLU: Neki pjevači su destruktivni

Posušje potpisalo bivšeg igrača Sarajeva