in

Gudelj: BiH je ozbiljna reprezentacija, vjerujem da može kao i moja Srbija ispuniti svoj cilj

Slatka-Tajna.Eu

Reprezentativna okupljanja iskoristili smo priliku da razgovaramo sa nesuđenim reprezentativcem BiH, koji je već sedmu godinu standardni reprezentativac Srbije.

Riječ je o 29-godišnjem Nemanji Gudelju veznjaku španske Sevilje, koji je za SportSport.ba govorio o svome sadašnjem klubu i očekivanjima od ove sezone, reprezentacijama Srbije i Bosne i Hercegovine, dolascima u Trebinje, biranju između tri reprezentacije i planovima u narednom periodu.

Nemanja, vaš klub Sevilla je solidno otvorila novu sezonu u La Ligi i Ligi prvaka, kakvi su ciljevi kluba u ovoj sezoni?

«Solidno smo otvorili sezonu u prvenstvu Španije, imamo 14 bodova iz sedam utakmica, odnosno tri boda manje od lidera Real Madrida. Kada je u pitanju Liga prvaka osvojili smo dva boda u dva meča, sigurno da je moglo i bolje, ali nadamo se boljim rezultatima u nastavku. Ambicije kluba su nam da u prvenstvu budemo među četiri, odnosno da izborimo nastup u Ligi prvaka, dok u Kupu želimo otići do kraja. Nadam se iskreno da ćemo proći grupnu fazu Lige šampiona, iako nam grupa nije lagana, ali naši ciljevi i ambicije u ovoj sezoni mislim da su realni».

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Srbija zajedno s Portugalom vodi veliku bitku za prvo mjesto i direktni odlazak na Svjetsko prvenstvo. Čini se da su se mnoge stvari promijenile na bolje dolaskom Dragana Stojkovića na mjesto selektora reprezentacije Srbije?

«Istina, sa selektorom Stojkovićem mislim da igramo dobar nogomet, a to se svakako vidi i na terenu. Recimo protiv Irske smo odigrali veoma dobru utakmicu, pokazali smo lijep i dominantan fudbal, koji mi želimo da igramo i imamo igrače za takav stil igranja. Nažalost ne može se uvijek pobijediti, ali kada imaš svoj sistem igranja u kojem želiš da dominiraš na terenu i kontroliraš igru, onda ćeš većinu utakmica uspjeti ostvariti dobar rezultat. Mislim da smo na dobrom putu i da samo trebamo nastaviti ovako»

Kakav je vaš odnos sa selektorom i jeste li zadovoljni minutažom, budući da ste već starosjedioc u reprezentaciji, budući da ste već sedam godina član ove selekcije?

«Imam odličan odnos sa selektorom Stojkovićem, upoznao sam ga još prije dvije godine kada sam igrao u Kini, a on je u istom gradu također bio trener drugog kluba, a imamo stvarno dobar odnos i sada u reprezentaciji Srbije. Imam dobru minutažu u reprezentaciji, ja sam tu već sedam godina, a za igrača je najvažnije da igra i vjerujem da će tako ostati i ubuduće»

Bosna i Hercegovina je još u igri za odlazak na Svjetsko prvenstvo, pratite li utakmice naše reprezentacije i kolike su nam šanse da u ovoj grupi budemo recimo iza Francuske?

«Nisam mnogo pratio utakmice, ali znam u kakvoj su grupi, Francuska, Ukrajina, Finska, Kazahstan su kvalitetni protivnici i neće im biti lagano. Smatram da je i Bosna i Hercegovina ozbiljna reprezentacija i da ima kvalitetne igrače da se do kraja bori za što bolju poziciju, a vidjet ćemo na kraju hoće li uspjeti u svojim ciljevima»

Vaš otac je rođen u Trebinju, dolazite li u Bosnu i Hercegovinu odnosno taj dio kada vam obaveze dozvoljavaju?

«Otac i majka su mi iz Trebinja, tako da je i brat idemo često tamo. Nastojimo svako ljeto da se porodično skupimo, a imamo i puno rodbine tamo, tako da u ljetnoj pauzi koliko nam obaveze dopuštaju dođemo i budemo nekoliko dana svi zajedno. Trebinje je prelijep grad i rado dolazim tamo i tako će biti uvijek»

Prije sedam godina imao si priliku birati između tri reprezentacije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske, na kraju si se ipak odlučio za Srbiju za koju si igrao i u omladinskim selekcijama?

«Istina mogao sam da biram između tri reprezentacije i mislim na kraju da sam izabrao pravu odluku u svome životu. Odluka je došla iz srca i mislim da sam pravilno postupio, igram godinama već za Srbiju i to mi je čast, ali i obaveza da u svakom okupljanju i utakmici opravdam taj poziv»

Za kraj nam kaži kakvi su tvoji dalji planovi, nalaziš se u najboljim igračkim godinama, a već si dosta toga prošao u karijeri. Imaš li neki krajnji cilj, odnosno neku drugu ligu gdje bi volio nastupati nakon Seville?

«U najboljim sam igračkim godinama, 29 godina osjećam se spremno i prepun novih izazova. Neki krajnji cilj nemam, nije baš da moram da igram negdje, volio bih igrati u Premier ligi u Engleskoj, ako dođe takva opcija svakako bi je ozbiljno razmotrio. Ipak sretan sam ovdje u Španiji, igram u dobrom i jakom klubu, mnogo me ljudi vole ovdje i osjećam se kod kuće. U fudbalu sen ikad ne zna šta će se desiti, ja sam zadovoljan pa vidjet ćemo šta će donijeti budućnost», kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Nemanja Gudelj.

Gudelj je svoju karijeru počeo u NAC Bredi, zatim je igrao za Alkmmaar, Ajax, kineski Guangzhou, Sporting iz Lisabona, dok je član Seville od jula 2019. godine. Za reprezentaciju Srbije odigrao je 41 utakmicu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sačuvajte talog od kafe i napravite tečno đubrivo za cvijeće

RAZVELA SE PONOVO: Kristina Bekvalac se nije snašla u braku!