in

Radi se o pogrešci na ruterima

Slatka-Tajna.Eu

Boris Debić, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U vremenu kada su društvene mreže neizostavan dio svakodnevnog života, višesatni prekid rada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa nametnuo se kao glavna tema u cijelome svijetu.

– Ovo je kao avionska nesreća. Avion je pao, ali još će se tjednima istraživati što se dogodilo. Postoje indicije da se vrlo vjerojatno, preko 98 posto, radi o pogrešci na specijaliziranoj vrsti kompjutera koji se zovu ruteri. Oni su kao poštanski uredi u kojem se dogodilo da su izgubili knjigu sa brojevima drugih poštanskih ureda. Ali dogodilo se i da je ta knjiga naložila svim drugim knjigama da izbrišu sve brojeve drugih poštanskih ureda, slikovito je objasnio Boris Debić, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se sigurnost izuzetno ozbiljno shvaća i u Googleu, Facebooku, Amazonu… i da napadi na kompjuterske sisteme nisu novost.

– Kompjuterska sigurnost se razvija od 60-tih godina. Postoje stručnjaci koji se samo i isključivo bave sigurnošću na kompjuterima. Njihov posao izrazito je težak jer se napadi mijenjaju iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec. Ono što se dogodilo Facebooku podsjeća me na nešto što se znalo dogoditi Googleu, znali su pasti cijeli sistemi, ali sama stranica nikada nije pala, rekao je Debić dodavši kako sve upućuje da se radi o mrežnom problemu.

Na pitanje je li čovječanstvo postalo preovisno o društvenim mrežama, Debić je rekao da se buka digla jer smo navikli na neke servise. 

– Kad se odmorimo od Facebooka na jedan dan mislimo svijet je lijep bez Facebooka, ali je li ljepši kad ne možete naručiti hranu, a u lockdownu ste zbog covida, je li ljepši ako ne možete kupiti kartu za kino unaprijed već morate čekati u redu, upitao je i dodao: Bitna je ekonomija. Jako puno transakcija ide kroz internet. To nije samo naš način života već sve moguće transakcije od kojih se većina događa na internetu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve se glasnije govori i o mogućoj povezanosti globalnog pada mreža i svjedočenja zviždačice Frencis Haugen, koja je rekla da Facebook odlukom menadžmenta uvijek daje prednost zaradi umjesto suzbijanja govora mržnje i širenja dezinformacija.

Debić kaže kako se ne radi o tome, već o tehničkoj pogrešci.

– Razlog zašto se ne treba čuditi takvoj poslovnoj politici Marka Zuckerberga je ekonomski. Klikovi se prevode u dolare koji su zarađeni ne samo od Facebooka, već i od drugih velikih internet kompanija. A zašto se treba čuditi zato jer je neke stvari trebalo samoregulirati i ranije. Bitno je da društvo nastavi propitivati što se događa na društvenim mrežama, na koji se način koriste naši podaci… U jednom trenutku jedan dio bit će nužno reguliran, ali regulatori još nemaju dovoljno informacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BIO SAM U VEZI SA STARIJOM ŽENOM: Marko Osmačkić progovorio o emocijama, a Sandra ga je privukla odbijanjem

Jelena Bačić pre i posle operacija! Mnogi su ostali u šoku! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus