in

Ne bih isključio ozbiljno sigurnosni incident

Slatka-Tajna.Eu

Gordan Akrap

Foto: HRT / HTV

Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger satima su nedostupni. Facebook je ove godine već imao sličan problem u ožujku i srpnju. Zašto je došlo do pada još uvijek se ne zna. 

– Dogodilo se nešto neuobičajeno. Moglo se dogoditi da neko kraće vrijeme, na ograničenome području te aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka – ne funkcioniraju ili da dođe do prestanka rada. Sada, koliko vidim – prestale su s radom sve njihove aplikacije na globalnoj razini, poručio je u Otvorenom HTV-a Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju. 

Na pitanje radi li se o hakerskome napadu odgovorio je kako “ne bi isključio ozbiljno sigurnosni incident kako će oni to najvjerojatnije i nazvati”.

– Ovo nije uobičajena stvar. Znamo da je Facebook ozbiljna tvrtka, koja ozbiljno ulaže u vlastitu sigurnost. Da su ovako pali na sigurnosnom propustu – to iziskuje ozbiljnu analizu, zaključio je Akrap.

Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger, dvije društvene mreže i dvije aplikacije za dopisivanje pale su u ponedjeljak čime su zahvaćeni deseci milijuna korisnika u svijetu, prema specijaliziranim stranicama za praćenje platformi.

“Stranica je nedostupna” ili “nemoguće pronaći adresu servera”, stajalo je mnogima na Facebooku nakon 18 sati. “Informirani smo da ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima. Radimo na povratku u normalu što je prije moguće i ispričavamo se za neugodnost”, tvitao je glasnogovornik Andy Stone

Više sigurnosnih stručnjaka, javlja CNN brzo je ukazalo na problem s DNS-om (Domain Name System). Ciscov odjel za internetsku analizu ThousandEyes objavio je na Twitteru da njegovi testovi pokazuju da je do prekida došlo zbog stalnog kvara DNS -a. DNS prevodi nazive web stranica u IP adrese koje može pročitati računalo. Često se naziva i “telefonski imenik interneta”.

Više od četiri sata nakon početka prekida, glavni direktor Facebooka Mark Schroepfer napisao je na Twitteru: “Imamo problema s umrežavanjem i timovi rade što je brže moguće kako bi otklonili pogreške i obnovili što je brže moguće”. 

Pad dionica, Zuckerberg izgubio 7 milijardi dolara

Dionice Facebooka danas su pale više od 5 posto tijekom posljepodnevnog trgovanja. Najgori je to Facebookov dan na burzi u gotovo gotovo godinu dana. Bloomberg piše da je bogatstvo Marka Zuckerberga u nekoliko je sati palo za gotovo sedam milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Borac i “Željo” podijelili bodove u Banjaluci

Burhan Šaban – Čuvar tradicije i album „Rodiš se i umreš“ – Hayat Production