in

Loša žetva u Kini povećava ionako rekordne cijene hrane

Slatka-Tajna.Eu
15.07.2020., Bjelovar – Na bilogorskim poljima pocela sezona zetve psenice.
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Cijene hrane na globalnom nivou dostigle su svoj decenijski maksimum, povećavajući zabrinutost da će inflatorni pritisci nastaviti da rastu. Jedan od rizika koji bi mogao da znatno utiče na povećanje cijena hrane je loša žetva u Kini, navodi agencija Bloomberg.

Jesenja poljoprivredna sezona počela je u najmanje 20 kineskih provincija, koje su odgovorne za više od 66 posto BDP-a zemlje.

Među dijelovima zemlje koje trenutno najviše podbacuju su i industrijska središta u sjeveroistočnom dijelu Kine, poput Žilina, Liaoninga i Heilongđianga, gdje se uzgaja većina kukuruza i soje u zemlji.

Kriza je, između ostalog, izbila i zato što su centralne vlasti tražile da se smanji ili obustavi proizvodnja nekih biljaka zbog prekomjerne upotrebe struje.

Nedostatak struje već je primorao prerađivače soje u sjevernim regionima da obustave operacije.

Postoji velika zabrinutost da bi nedostatak električne energije mogao smanjiti produktivnost prerađivača kukuruza, koji proizvode proizvode poput skroba i sirupa, upozorila je kineska brokerska kuća Huatai Futures.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neke od zemalja sa najvećom proizvodnjom hrane i važni trgovinski partneri Kine, poput Brazila i Argentine, suočili su se tokom ljeta sa ekstremnim vremenskim prilikama koje su smanjile prinose.

Kina je bila najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda tokom prošle godine zbog nestašice na domaćem tržištu, što je pomoglo da se povećaju globalne cijene hrane.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

US ambassador nominee for Bosnia presents priorities of his work

BOŽE, DAJ NAM JOŠ SAMO JEDAN DAN… Jelena Karleuša objavila sliku s pokojnom majkom