in

U SUSRET MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ZELENA ENERGIJA IZ OTPADA UZ SMANJENJE CO2

Slatka-Tajna.Eu

Ove godine se navršava 20 godina uspješne privatizacije Fabrike cementa Lukavac u čiju modernizaciju je austrijska ABAG grupa uložila više od 260 miliona KM. Tim povodom će na Međunarodnoj konferenciji „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“, koja se održava 6. oktobra u hotelu Hills Sarajevo, okupiti renomirane stručnjake i stručnjakinje iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH koji će govoriti o savremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regionu.

Kao jedan od najvećih stranih ulagača u BiH želimo da zajedno sa Fabrikom cementa Lukavac budemo inicijatori promjena u oblasti zbrinjavanja otpada, energetske efikasnosti i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i šire, te damo dodatni podsticaj i razmjenimo pozitivna iskustva i najbolje prakse“, naglašava Harald Fritsch, predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG (ABAG).

 Dodaje da konferencija predstavlja važan događaj na kojem će učesnici imati priliku da upoznaju i čuju poznata imena iz ove oblasti i steknu dodatna znanja koja će moći primjenjivati u svakodnevnom poslovanju. Vodit će se i zanimljiva panel diskusija o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, kao i o budućim planovima koji su u skladu sa ciljevima Agende 2030.

 Irina Lazzerini, međunarodna ekspertica za održivu energiju, koja dolazi iz Beča ispred Sekretarijata Energetske zajednice, na konferenciji će govoriti o izazovima i prilikama u procesu dekarbonizacije regije Zapadnog Balkana. Iskustvo tranzicije njemačke cementne industrije ka dekarbonizaciji predstavit će dr. Volker Hoenig, izvršni direktor društva VDZ Technology GmbH koje djeluje u okviru Udruženja njemačkih cementara (VDZ), dok će o spremnosti država regiona Zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju govoriti prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora bh. Centra za održivu energetsku tranziciju RESET.

Poseban segment konferencije će biti posvećen upravljanju otpadom, potencijalima za ponovnu upotrebu otpada i najbolje prakse koje će predstaviti ugledni austrijski predavači sa Montan univerziteta Leoben prof. dr. Roland Pomberger i dr. Renato Sarc, ujedno i moderator završne panel diskusije. Dejana Milinković, direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije“ će govoriti o temi „Koprocesuiranje u cementarama u Srbiji – izazovi i prilike“, a austrijski inženjer Jürgen Deditz će prezentirati postrojenja za proizvodnju goriva iz otpada. Ekspertica dr. Irem Silajdžić će predstaviti stanje u oblasti zaštite okoliše u BiH, probleme i planove do 2030. Dr. Anes Kazagić će se baviti temom ispitivanja mogućnosti korištenja SRF i RDF goriva u bh. termoelektranama. Generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Stjepan Kumrić će govoriti o tome kako je lukavačka cementara postala pionir u korištenju alternativnih goriva u Bosni i Hercegovini“, ističe Harald Fritsch.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuZa ovih jubilarnih „20 godina čvrste veze“ Fabrika cementa Lukavac je pripremila i prigodno slavljeničko darivanje za učesnike konferencije, uspješnu ekološku organizaciju iz BiH, kao i za novinare na konferenciji za medije. Sve informacije o govornicima i programu konferencije dostupne su na www.gio.ba

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Eintracht iznenadio Bayern u Münchenu / Bljesak.info

“Milorad Dodik vrši udar na ustavno uređenje BiH”