in

Programeri su novi bankari: U narednih pet godina nestat će 100.000 radnih mjesta

Slatka-Tajna.Eu

Doba bankara koji dominiraju bankarstvom je završeno, a “krivac” za to je porast developera softvera, odnosno stručnjaka za ravijanje softvera.

Prema pisanju Bloomberga, to je stav analitičara predvođenih Mike Mayom, koji je procijenio da će tehnološka poboljšanja i automatizacija koju ovi programeri donose – omogućiti industriji da otpusti 100.000 radnih mjesta u narednih pet godina.

Nešto slično vezuje se za robote. Ali, to prema ocjeni nekih stručnjaka nije nužno loše, te postoje opravdani razlozi zašto bi trebalo da “slavimo” mašine koje “ubijaju poslove”.

Mayo iznosi procjenu da će zbog nivoa porasta programera doći do masovnog smanjenja broja bankarskog osoblja u američkoj historiji. Banke troše na tehnologiju više od bilo koje druge industrije i samo prošle godine su morale izdvojiti čak 200 milijardi dolara za informacionu tehnologiju.

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije, kako to obično biva i kada je riječ o drugim sferama. Industrija finansijskih usluga – koja upravlja nekim od najvećih svjetskih call centara – vjerovatno će “agresivno” smanjiti broj zaposlenih na tim mjestima, kažu analitičari.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuRadna snaga podružnica bi mogla pasti za 20 posto u narednih nekoliko godina i mogla bi predstavljati čak jednu trećinu ukupnog smanjenja banaka.

Programeri imaju veći uticaj na odluke o kupovini, u odnosu na zajmodavce, i budžet njihovih alata se stalno povećava, otkrili su analitičari. To znači da banke žele da dodaju među svoju radnu snagu eksperte za tehnologiju i zaposlene “na prvoj liniji”, radi lakšeg upravljanja aplikacijama i web stranicama, jer su se potrošači brzo prilagođavali novim finansijskim alatima tokom pandemije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IAKO IH DIJELE KILOMETRI: Teodora svima pokazala koliko je Nino voli

Stigle su prve kritike na Ronaldov račun, poprilično su žestoke