in

Panika među ugostiteljima: Italija uvodi porez na bakšiš

Slatka-Tajna.Eu

Italijanski Vrhovni sud je odlučio da i na napojnice treba plaćati porez jer su, kako je utvrdio, prihod iz radnog odnosa i stoga podložne oporezivanju.

Vrhovni sud Italije je tako, kako prenosi Jutarnji list, prihvatio žalbu Agencije za prihode protiv zaposlene luksuznog hotela na Sardiniji koja je u godini dana zaradila oko 84.000 eura napojnica.

Sud se pri odlučivanju oslonio na važeći član 51 zakona o konsolidiranom porezu na dohodak koji je unio sveobuhvatan pojam prihoda zaposlenih, stoga prihod više nije ograničen na plaću koju daje poslodavac.

Ukratko, prema važećoj definiciji prihoda od rada, ta stavka uključuje sve iznose i vrijednosti generalno, iz bilo kojeg razloga primanja, čak i u obliku donacija, ako su povezani s radnim odnosom.

Panika je zavladala među ugostiteljima. Oni konobarima daju minimalne plaće, ili minimalne dnevnice ili čak minimalne satnice, sve računajući da će to napojnicama zaokružiti do podonošljivog prihoda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ionako je nakon pandemije nastao manjak konobara. Boje se da će ih još teže dobijati, ili da će konobari insistirati na pristojnim plaćama, na koje poslodavci plaćaju više poreza i doprinosa nego što ostane uposlenih. Ugostitelji tvrde da će država, u konačnici, tako dobivati manje, a ne više.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PROBLEMI U BRAKU?: Vedran Ćorluka u provodu bez burme,a Franka je još uvijek nosi

Borac i “Željo” podijelili bodove u Banjaluci