in

Pandora Papers: Đukanović i sin osnivali kompanije u više od pet država / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname i Gibraltara, navodi se u priopćenju Istraživačkog centra MANS koji je sudjelovao u globalnoj istrazi Pandora Papers.

Kako se navodi, sin predsjednika Crne Gore je iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije s kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 kompanija za financijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname, Belizea, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

Jedna od njih je, kako navodi MANS, ALCOGAL, vodeći odvjetnički ured u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska Djevičanskia Otočja, preko kojih su vođeni poslovi Đukanovićevih.

Iz ugovora, navodi MANS, vidi se da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner.

On tvrdi, kako prenosi MANS, da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Blažo je potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na Britanskim Djevičanskim Otocima. On, navode iz Istraživačkog centra, nije odgovorio na naknadno pitanje o vlasništvu nad očevim trastom, a tvrdi da se ni svoga ne sjeća.

Video: Pandora papiri: ĐUKANOVIĆI SKRIVALI VLASNIŠTVO PREKO PET DRŽAVA

“Sjećam se da je bilo priče o njemu kao dijelu moguće poslovne strukture dok sam živio u Velikoj Britaniji, ali se ne sjećam da li je uspostavljen. Ako jeste uspostavljen, ja nisam imao nikakve veze sa njim i sigurno je davno ugašen”, rekao je Blažo Đukanović, prenosi MANS.

  / 

Objava nevladine organizacije MANS “zlonamjerno je spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove obitelji”, objavljeno je iz Đukanovićevog ureda 3. listopada.

Potvrdili su da su nedavno dobili pitanja Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara na koja su dali odgovore koji, kako tvrde, demantiraju neistine MANS-a.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU: Odličan koncert Armina Muzaferije u prepunoj sali u Salzburgu

BROJIMO BAŠ SITNO: Marija Omaljev i Miraj Grbić isčekuju nestrpljivo kćerkicu