in

Modne kompanije vraćaju proizvodnju bliže kući

Slatka-Tajna.Eu

Modni brendovi promijenili su način poslovanja u pandemiji covida 19, napuštajući globalne nabavne lance i jeftine proizvodne centre u Aziji, možda i na duže vrijeme, a nova im je proizvodna lokacija Mediteran.
Italijanski Benetton već proširuje proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Tunisu i Egiptu i do kraja iduće godine planira prepoloviti kapacitete u Aziji, rekao je izvršni direktor kompanije Massimo Renon.

Njegovi planovi pružaju uvid u računicu koja stoji iza trenda u velikom dijelu industrije nakon što su preopterećeni opskrbni lanci podigli troškove i produžili rokove isporuke, potkopavajući poslovni model iz prethodnih 30 godina.

“Strateška je odluka imati veću kontrolu nad proizvodnim procesom, ali i nad troškovima transporta”, tumači čelnik italijanske modne kuće, dodajući da je grupa već ove godine izmjestila više od 10 posto proizvodnje iz zemalja poput Bangladeša, Vijetnama, Kine i Indije.

“Danas kontejner za otpremu koji je prije koštao od 1.200 do 1.500 dolara može koštati od 10.000 do 15.000 dolara, a datum isporuke nije siguran”, objašnjava čelnik Benettona.

Nestašica brodova

Udeseterostručeni troškovi pomorskog prevoza posljedica su nedostatka raspoloživih brodova, koji su velikim dijelom mirovali u pandemiji, i sve veće potražnje, rekao je.

Iako su troškovi proizvodnje u Vijetnamu i Bangladešu još uvijek 20 posto niži nego u mediteranskim zemljama, tu prednost neutraliziraju duži rokovi isporuke zbog zastoja u snabdjevanju.

“Zbog manjka brodova prosječni rokovi isporuke iz Azije protegnuli su se s nekadašnjih četiri do pet mjeseci na današnjih sedam do osam”, dodao je.

Poređenja radi, kada proizvodite odjeću u Egiptu, vrijeme isporuke u skladišta i trgovine u Evropi može se skratiti na dva ili dva i po mjeseca, rekao je Renon.

U slučaju odjeće od vune, koju Benneton proizvodi u Hrvatskoj i Srbiji, trebat će možda samo četiri do pet sedmica, dodao je.

Zato kompanija planira povećati proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji i u Tunisu, objašnjava, dok u Egiptu i Turskoj sarađuje s dobavljačima.

Brža reakcija

Proizvođači koji odluče premjestiti proizvodnju bliže tržištima vjerovatno neće u bliskoj budućnosti mijenjati strategiju, s obzirom na novac uložen u novi model.

Novi izvršni direktor Hugo Bossa Daniel Grieder rekao je  kako očekuje da će u budućnosti više robe proizvoditi bliže prodajnim lokacijama.

Kompanija ima svoj proizvodni pogon u Turskoj, dijelove cipela proizvodi u Italiji, a odijela po mjeri u svom sjedištu u njemačkom Metzingenu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Značajno ćemo proširiti te lokacije jer će nam to, između ostalog, omogućiti da brže reagiramo na trendove i da budemo fleksibilniji kada iskrsnu zastoji u opskrbi”, rekao je Grieder za Manager Magazin.

“To je prava konkurentska prednost”, zaključio je.

Zračni prevoz

Kanadski proizvođač sportske odjeće Lululemon  je objavio da radi na izmještanju proizvodnje iz Vijetnama gdje god je to moguće, uz pojačanu upotrebu zračnog transporta i prioritetni status proizvodnje za ključne jesenske stilove kako bi ublažio probleme u lancu snabdjevanja.

I američki proizvođač odjeće Gap ulaže u zračni transport kako bi riješio problem kašnjenja isporuka zbog zastoja u opskrbi i zatvaranja tvornica u azijskim zemljama.

Maloprodajne kompanije uglavnom planiraju koristiti opciju zračnog transporta za manje i skuplje proizvode, poput odjeće, računara i modnih dodataka, te manje opreme za domaćinstvo pokazali su podaci istraživačke kompanije Cargo Facts.

Troškovi rada i kvaliteta

Na povratak industrije iz Azije utiču i drugi faktori.

Glavna prednost regije bili su svojedobno niski troškovi proizvodnje, ali nju su i prije pandemije počeli nagrizati sve veći troškovi rada.

U četiri godine prije pandemije realne su plaće u svijetu porasle između 1,6 i 2,2 posto, a njihov je rast u azijsko-pacifičkim i istočnoevropskim regijama nadmašio rast u ostatku Evrope i Sjeverne Amerike, prema Globalnom izvještaju o plaćama 2020/2021 Međunarodne organizacije rada.

Čelnik Benettona izdvaja i promjenu sklonosti kupaca, koji po njegovim riječima danas daju prednost kvaliteti pred cijenom.

“Čini se da je utrka među proizvođačima odjeće ko će proizvesti po nižoj cijeni pala u drugi plan. Potrošači su svjesniji kvalitete i žele da im odjeća traje duže”, rekao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nije ni sanjao šta sve može sa 1KM, Jackpot milioner o nevjerovatnom iskustvu

Parovi iz BiH se zadužuju za vantjelesnu oplodnju