in

Hrvatska još nema rješenja što učiniti s otpadom

Slatka-Tajna.Eu

Marijan Kavran

Foto: HTV / HRT

Stručnjak za otpad Marijan Kavran rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” da, ako se Hrvatska uspoređuje sa zemljama u okružju, situacija s otpadom i nije tako loša, štoviše, Hrvatska ima neke prakse koje se mogu ocijeniti i vrlo naprednim. No, uzmemo li u obzir politike Europske unije, onda Hrvatska ide presporo u reformi sustava gospodarenja otpadom.

 – Hrvatska nema cjelovit sustav za gospodarenjem otpadom. Imamo neka dobra rješenja, ali nedostaju rješenja za centre za gospodarenjem otpadom. Za sada su izgrađena samo dva centra za gospodarenjem otpadom, a planirano je dvanaest, rekao je.

Hrvatska je već s povratnom naknadom za PVC ambalažu za boce uspjela očistiti rijeke te one sada izgledaju čišće, humanije i uljuđenije. Okolne zemlje na istoku još imaju problem i s divljim odlagalištima. Hrvatska još nema rješenja što učiniti s otpadom, dodao je.

Hrvatska je na 41 posto odvojenog prikupljanja otpada, ali se teži još boljim rezultatima. Cilj je više od sedamdeset posto. Hrvatska odlaže 76 posto otpada i tu smo među najlošijim u Europi.

– Obično smo 25. ili 26. po drugim parametrima, no u kontinentalnoj Europi smo daleko najgori. Od nas su lošiji samo Grčka i dvije otočne zemlje poput Cipra i Malte.  

Gospodarenje otpadom je veći izazov u velikim gradovima poput Zagreba u odnosu na manje sredine. Jakuševec je jedno prošlo rješenje, a treba raditi više na svijesti građana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Količina otpada diktira neka nova rješenja, poput zgradnje kompostane u Novskoj, te bi se tu odvozio cijeli zagrebački biootpad.

Što je sve rekao u emisiji “Studio 4” stručnjak za otpad Marijan Kavran, pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Elvir Rahimić svjestan problema s kojima se suočavamo, ali očekuje dobre rezultate

KAO HUREM: Irma Sejranić se sredila